Öğretmenler hala aşı bekliyor: “Hasta olmaktan korkuyorum!”

Şubat ayında yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Covid-19 aşı uygulaması randevusuna 425 bin 430 personelin dahil edildiğini bildirmişti. Uzmanlar aşılama hızının çok yavaş olduğunu belirtirken aşı randevusu çıkmayan öğretmenler ise hala aşı bekliyor.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

15 Şubat’ta başlayan yüz yüze eğitim, koronavirüs vaka sayılarının artmasıyla tekrar askıya alındı. Türk Tabipler Birliği (TTB) dünkü basın açıklamasında okulların bir an önce açılması ve öğretmenlerin de hızlı bir şekilde aşılaması gerektiğini vurgulandı.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın (Eğitim Sen) raporlarına göre, yüz yüze eğitimin yeniden başladığı 15 Şubat ila 11 Nisan tarihine kadar 3 bin 367 öğretmen, 2 bin 892 öğrenci ve 367 personel Covid-19’a yakalandı, 24 eğitim çalışanı hayatını kaybetti. Giresun’da öğretmenlik yapan N.E ise yüz yüze eğitim sürecini ve aşılama sorununu Gazete Kolektif’ten Deniz Ogan’a değerlendirdi.

“BU SÜREÇTE VERİM ALMAMIZ YARI YARIYA DÜŞTÜ”

Tam kapanmadan önce Destekleme ve Yetiştirme Kursları dahil olmak üzere 18 saat yüz yüze eğitim yaparken aynı zamanda 2 saat de uzaktan eğitim verdiğini söyleyen öğretmen N.E., salgın sürecinde inisiyatifin velilerde olduğunu bu yüzden de bütün öğrencilerin okula gelmediğini dile getirdi. Uzaktan eğitim sürecinde imkanı olmayıp derslere katılamayan öğrencileri yanı sıra derse gelip ‘derste olmayan’ öğrenciler için, “Öğrencinin üzerinde veli dikkati olmadığında bu durum manipülasyona çok açık bir süreç oluyor. Öğrenciler ile ne zaman yüz yüze eğitime geçtik o zaman uzaktan eğitimde anlattıklarımın karşıya iletilip iletilmediğini daha iyi anladım. Bağlantı problemi ve materyal eksikliğinin yani sıra her şeyi tam olup internetin çeldirici yanını kullanan öğrenciler de mevcut. Kısacası bu süreçte verim almamız yarı yarıya düştü” dedi.

Öğretmenler hala aşı bekliyor: "Hasta olmaktan korkuyorum!"

PANDEMİYE RAĞMEN SINIFLAR HALA KALABALIK

Eğitim Sen verilerine göre, 7 öğretmenin ve 9 öğrencinin koronavirüs testi pozitif çıktı. Bir anaokulunun ise karantinada olduğunu bildirdi. N.E.’de kendi okulunda alınan tedbirleri şöyle anlattı:

Her okul farklı bir dünya… Önlemler kağıt üzerinde aynı olsa da işi ciddiye alma oranı her okul idaresinde aynı değil. Öğrenciler tek tek ve çapraz otursun dedik. Bu sefer çok sıra koymak zorunda kaldık mesafeler fazla korunamadı. Kalabalıktan dolayı sınıfı ikiye böldük ancak bu sefer de gireceğimiz ders sayısı arttı. Öğrencilerin hepsi gelmediğinde bile 25 kişiyle ders yaptığımız oldu. Hijyen ortamı maalesef çok da iç açıcı değildi. Dezenfektan işlemi günde sadece 1 kez yapılıyordu. Pandeminin başından beri en büyük sorunun öğrencilerin ilgisizliği olduğunu dile getiren N.E. “En büyük sorun tabii ki de herkesin eşit imkana sahip olmaması… Kiminin imkanı var ilgisizliği mevcut, kiminin ise gerçekten imkanı yok. Eksiklikler giderilmeye çalışılsa da hala tableti olmayan öğrencilerimiz var. Tablet alıp (milli eğitimden) derse gelmeyen de var. Çocuklar ne yazık ki oyun bağımlılığı ile baş başa” ifadelerini kullandı.

AŞILAMA İÇİN GEÇ KALINDI

Koronavirüsle mücadele kapsamında Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, iki doz aşı yaptıranların sayısı 10 milyonu geçti. TTB, aşılama hızının çok yavaş olduğunu dile getirirken acilen öğretmenlerin aşılama sürecinin tamamlanması gerektiğini ifade etti. Okuldaki meslektaşlarına aşı randevusu çıkarken kendisine hala aşı çıkmamasını da N.E şu sözlerle anlattı:

Salgın süresince en çok okula gelen sınav grubunun derslerine ben giriyordum ama hala aşıda öncelikli değilim. Bugün aşı randevusu çıksa ve 17 Mayıs’ta okullar açılsa haziran ayına kadar antikor üretecek zaman da yok. Öğretmenler ocak ayında aşılanmalıydı. Bu şekilde hasta olmaktan ve birini hasta etmekten korkuyorum.

Öğretmenler hala aşı bekliyor: “Hasta olmaktan korkuyorum!”

Yorumlar kapalı.