“Ocak ayında erkekler; en az 23 kadını ve 3 çocuğu öldürdü”

Bağımsız İletişim Ağı (Bianet) Erkek Şiddeti Çetelesi Raporu’na göre, Ocak 2022’de erkekler; en az 23 kadını ve 3 çocuğu öldürdü. Rapora göre; erkekler bu sürede en az 3 kadına tecavüz etti, en az 57 kadına şiddet uyguladı, 27 kız ve oğlan çocuğunu istismar etti, 8 kadını taciz etti, 24 kadını da seks işçiliğine zorladı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bianet, yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği erkekler tarafından kadınlara yönelik cinayetlerin ve şiddete ilişkin Ocak 2022 raporunu yayınladı.

Rapora göre, erkekler; geçen ay en az 57 kadına şiddet uyguladı, 3 çocuğu öldürdü, 27 kız ve oğlan çocuğunu istismar etti, 8 kadını taciz etti, 24 kadını da seks işçiliğine zorladı. Raporun detayları şöyle:

“CİNAYET: Ocakta en az 34 kadının ölümü (Adana (1), Adıyaman (1), Ankara (1), Antalya (3), Antep (2), Aydın (1), Bolu (1), Denizli (2), İstanbul (2), İzmir (2), Kayseri (1), Kırıkkale (1), Konya (2), Maraş (1), Mardin (1), Nevşehir (1), Ordu (3), Rize (1), Sakarya (2), Samsun (1), Şırnak (2), Trabzon (1), Van (1)) basına şüpheli olarak yansıdı.

Ocakta erkeklerin öldürdüğü kadınlar: Aysel Y., Canan I., Dilan P., Dilara Yıldız, Elif T., Emsal E., Esra U., Funda K., Gözde K., Gülbeyaz P., Günay Özyıldız (trans kadın), Hacer Evlice, Hasanpaşa Ö., Hüda Gün, Keziban K., Naima Gün, Nermin Celep, Nurcan K., Ömür Erez, Raziye O. Safiye G., Safura G., Zeynep Ş.

Kadınların öldürüldüğü iller: Adana (2), Adıyaman (1), Afyon (2), Ankara (1), Antalya (1), Antep (2), Balıkesir (1), Bursa (1), Denizli (1), İstanbul (6), İzmir (1), Mersin (1), Ordu (1), Tekirdağ (1), Van (1).

Erklerin 15 kadını öldürme ‘bahanesi’ basına yansımadı. Erkekler; iki kadını kıskandığı, bir kadını ‘namus’ beş kadını da ‘barışmak istemediği’, ‘boşanmak istediği’ için öldürdü. 17 kadını kocası, sevgilisi, eski kocası öldürdü. İki kadını oğlu, üç kadını akrabası, öldürdü. Bir kadını öldüren erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı. Erkekler, kadınların yarısından fazlasını ev içinde öldürdü. Erkekler, 15 kadını ev içinde, sekiz kadını iş yeri, sokak, hastane gibi ev dışı alanlarda öldürdü.

Hukuki süreç: Kadınları öldüren en az 25 fail erkek vardı, 20 fail tutuklandı. Bir failin hukuki süreci basına ‘aranıyor’ diye yansıdı. İki fail intihar etti. Bir fail erkek gözaltına alındı. Bir failin hukuki süreci basına yansımadı.

ÇOCUK CİNAYETİ

Erkekler ocakta en az 3 çocuğu öldürdü. Geçen yıl aynı ayda bu sayı bir idi. Bir çocuğu babası ve annesi, bir çocuğu dayısı ve annesi, bir çocuğu da arkadaşı öldürdü.

Erkeklerin öldürdüğü çocukların isimleri: Ayşenur K., Edanur Demir, Gamze S.

Erkeklerin çocukları öldürdüğü iller: Antalya (1), Antep (1), Burdur (1).
Hukuki süreç: Çocukları öldüren üç fail vardı. Üç fail de tutuklandı.

CİNSEL SALDIRI/ TECAVÜZ

Basına yansıyan bilgilere göre erkekler, ocakta en az üç kadına tecavüz etti. Geçen yıl aynı ay erkeklerin tecavüz ettiği kadın sayısı dokuz idi. Erkekler bir kadına sistematik olarak tecavüz etti. Bir kadına bakkal, bir kadına doktor bir kadına da akrabası tecavüz etti. Erkekler, üç kadına ev dışı alanlarda tecavüz etti.

Erkeklerin kadınlara tecavüz ettiği iller: Aksaray (1), Antalya (1), Uşak (1).
Hukuki süreç: Kadınlara tecavüz eden üç fail vardı. Sadece bir fail tutuklandı. İki failin hukuki süreci basına yansımadı.

TACİZ

Ocak 2022’de erkekler en az 8 kadını taciz etti. Bu sayı geçen yıl aynı ay 9’du. Bir kadını akademisyen, bir kadını siyasetçi, bir kadını belediye çalışanı taciz etti. En az 5 kadını taciz eden erkeklerin yakınlık derecesi basına yansımadı. Erkekler, iki kadını foto-video çekerek, bir kadını da karşısında mastürbasyon yaparak taciz etti. Erkekler, beş kadını sözlü ve fiziki olarak taciz etti. Erkekler bir kadını ev içinde taciz ederken, yedi kadını işyeri, sokak gibi ev dışı alanlarda taciz etti.

Erkeklerin kadınları taciz etiği iller: Antalya (1), Bursa (1), Çanakkale (1), İstanbul (3), Kırıkkale (1), Muğla (1)

Hukuki süreç: Kadınları taciz eden 8 fail erkek vardı. Sadece ikisi tutuklandı. Bir fail gözaltına alındı, bir fail hakkında yasal işlem başlatıldı. 4 failin hukuki süreci basına yansımadı.

ÇOCUK İSTİSMARI

Erkekler, ocak ayında, en az 27 kız ve oğlan çocuğunu istismar etti. Geçen yıl aynı ay bu sayı 12’ydi. 2 çocuk hamile kaldığı için istismar ortaya çıktı. Erkeklerin istismar ettiği çocuklardan biri engelliydi. En az 3 çocuğu 3 öğretmeni, 4 çocuğu kantin çalışanı bir erkek, bir çocuğu abisi istismar etti. Bir çocuğu da spor öğretmeni taciz etti. En az 18 çocuğu istismar eden 22 erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı. Erkekler, 9 çocuğu okul, sokak gibi ev dışı alanlarda istismar etti. Erkekler iki çocuğu ev içinde istismar etti. Erkeklerin 16 çocuğu nerede istismar ettiği bilgisi basına yansımadı.

Erkeklerin çocukları istismar ettiği iller: Adana (1), Ankara (2), İstanbul (11), İzmir (5), Kocaeli (1), Mardin (1), Mersin (1), Sakarya (1), Urfa (4)

Hukuki süreç: Çocukları istismar eden 28 fail erkek vardı. Sadece yedi fail tutuklandı. Beş fail gözaltına alındı. 16 failin hukuki süreci basına yansımadı.

ŞİDDET/YARALAMA

Erkekler, ocakta en az 57 kadına şiddet uyguladı. Geçen yıl da aynı ay bu sayı 60’lı. Erkeklerin şiddet uyguladığı altı kadın ‘ağır’ hasta olarak hastaneye kaldırıldı. Erkekler en sekiz kadına ‘koruma kararını’ ihlal ederek şiddet uyguladı. Erkeklerin şiddet uyguladığı kadınlardan biri Suriyeli, biri de Kırgızistanlıydı. Erkekler en az 2 kadına sistematik olarak işkence etti.

Erkeklerin kadınlara şiddet uyguladığı iller: Adana (3), Ankara (2), Aydın (2), Bursa (2), Çorum (1), Diyarbakır (1), Edirne (21), Eskişehir (1), İstanbul (13), İzmir (1), Kayseri (1), Kırıkkale (1), Kilis (1), Kocaeli (1), Muğla (2), Ordu (1), Samsun (1), Urfa (2)

Şiddet uygulayan erkeklerin profilleri: En az 45 kadına; nişanlısı, kocası, sevgilisi şiddet uyguladı. Bir kadına hırsız, 2 kadına tedavi ettiği hasta, bir kadına abisi şiddet uyguladı. 8 kadına şiddet uygulayan erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı. Erkekler, 5 kadına ‘ayrılmak istediği, barışmak istemediği’, üç kadını da ‘kıskandığı’ için şiddet uyguladı. Bir kadına da hırsızlık yapmak için şiddet uygulayan erkeklerin, en az 48 kadına şiddet uygulama ‘bahanesi’ basına yansımadı. Erkekler, 42 kadını darp ederek, 8 kadını kesici aletle, 5 kadını ateşli silahla yaraladı.

Erkekler, 15 kadını araba, iş yeri, otobüs, ormanlık alan gibi ev dışı alanlarda, 40 kadını ev içinde yaraladı. Erkeklerin, iki kadını nerede yaraladığı bilgisi basına yansımadı.

Hukuki süreç

Kadınlara şiddet uygulayan en az 57 fail erkek vardı. Sadece altı fail tutuklandı. 9 fail gözaltına alındı, 2 fail serbest bırakıldı. 20 fail hakkında yasal işlem başlatıldı. Bir faile elektronik kelepçe takıldı. En az iki failin hukuki süreci basına ‘kaçtı, aranıyor’ diye yansıdı. En az 17 failin hukuki süreci basına yansımadı.

SEKS İŞÇİLİĞİNE ZORLAMA

Erkekler ocakta en az 24 kadını seks işçiliğine zorladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 28 düzeyinde gerçekleşti. Seks işçiliğine zorlanan 21 kadın Türk vatandaşı değildi. Seks işçiliğine zorlananlar arasında çocuklar da vardı.

Hukuki süreç: Kadınları seks işçiliğine zorlayan 66 fail vardı. 18 fail gözaltına alındı, 48 fail tutuklandı.”

 

“Ocak ayında erkekler; en az 23 kadını ve 3 çocuğu öldürdü”

Yorumlar kapalı.