Nevruz anlamı nedir, neden kutlanır? 2021 Nevruz ne zaman kutlanacak?

Nevruz her yıl farklı etkinliklerle farklı bölgelerde kutlanmaya devam ediyor. Ülkeler ve toplumlar kendi kültür ve geleneklerine göre kutlama işlemlerini gerçekleştiriyorlar. Peki, tam olarak nevruz nedir, ne zaman ve neden kutlanır?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Nevruz kutlamalarına sayılı günler kala kutlamalarla ilgili bilgi sahibi olmak isteyen kişilerin nevruzun anlam ve önemini araştırmayı sürdürüyor. Çeşitli inanışlarda ve farklı geleneklerde topluma has biçimde kutlanan nevruz mart ayında idrak edilecek.

NEVRUZ NEDİR?

M.S. 2. yy’dan bu yana çeşitli etkinliklerle ve coşkuyla kutlanan Nevruz, Farsça ‘yeni gün’ anlamına gelmektedir. Orta Asya’dan Balkanlara kadar uçsuz bucaksız bir coğrafyada insanlar tarafından farklı şekillerde kutlanmaktadır. Nevruz, her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirip sembolleştirdiği, özü itibariyle baharın gelişinin kutlandığı coşkuyla karşılandığı bir gündür.

Türklerin (Göktürklerin) Ergenekon’dan demirden dağı eritip çıkmalarını, baharın gelişini, doğanın uyanışını temsil eder. Doğu Türkistan’dan Balkanlara kadar tüm Türk kavimleri ve toplulukları tarafından, MÖ 8. yüzyıldan günümüze kadar her yıl kutlanır.

NEVRUZ NE ZAMAN KUTLANIR?

Nevruz her yıl olduğu gibi bu yılda 21 Mart’ta kutlanacak. Nevruz’un her yıl bu tarihte kutlanmasının ise bir nedeni var. Güneş 21 Mart’a kadar güney yarımküreye daha çok ısı ve ışık verirken, bu denge 21 Mart’ta eşitlenip, daha sonra kuzey yarımküre lehine bozuluyor. Bu nedenle kuzey yarımkürede yaşayan bazı halklar, 21 Mart’ı bütün varlıklar için uyanış ve yaradılış günü olarak kabul edip kutluyor. Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında da Göktürklerin Ergenekon’dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanır.

Nevruz anlamı nedir, neden kutlanır? 2021 Nevruz ne zaman kutlanacak?

Yorumlar kapalı.