Nesli tükenmekte olan biri hamile olan dört dağ gorili yıldırım çarpması sonucu öldü

Nesli tükenme tehlikesi altında olan ve dünyada sadece 1000 tane kalan dağ gorillerinden dört tanesi yıldırım çarpması sonucu öldü. Ölen dişilerden biri hamileydi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Afrika ülkesi Uganda’da nadir görülen dört dağ gorili yıldırım çarpması sonucu öldü. Ölen gorillerden birinin hamile olduğu açıkladı.

Üçü dişi, biri erkek bir yavru olan dört goril, Uganda’daki Mgahinga Ulusal Parkı’nda ölü bulunduklarında, vücutlarında elektrik yanmasını andıran lezyonlar görüldü. Gorillerin kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için test sonuçları hâlâ çıkmamış olsa da, uzmanlar hayvanlara yıldırım çarptığı sonucuna vardı.

Ailenin diğer 13 üyesi sağlıklı

Ölen gorillerin, Hirwa ailesi olarak bilinen 17 üyeli bir dağ gorili grubundan olduğu açıklandı. Hirwa ailesi, geçtiğimiz yıl Ruanda-Uganda sınırını geçerek Mgahinga Ulusal Parkı’nda yaşamaya başlamıştı. Ailenin geriye kalan 13 üyesinin olaydan sonra parkta bulunduğu ve sağlıklı olduğu belirtildi.

Sadece bin tane kaldı

Dünyada sadece 1000 dağ gorilinin kaldığı sanılıyor. Dağ gorilleri, Afrika’da Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Uganda ve Ruanda’da koruma altındaki bölgelerde yaşıyor. Yoğun koruma çabaları ve av yasaklarının ardından, dağ gorilleri iki yıl önce ‘kritik derecede tehlike altındaki türler’ listesinden çıkarılmıştı.

Bölgede dağ gorillerinin korunması üzerine çalışma yapan GVTC örgütü, son ölümleri ‘türün korunması açısından büyük bir kayıp’ olarak niteledi. Kurumun genel sekreteri Andrew Seguya, “Bu, son derece üzücü bir olaydı. Ölen üç dişinin türlerinin nüfusuna potansiyel katkısı çok büyüktü” dedi.

Nesli tükenmekte olan biri hamile olan dört dağ gorili yıldırım çarpması sonucu öldü

Yorumlar kapalı.