Nazım Hikmet doğumunun 121. yılında Moskova’da anıldı

Nazım-Hikmet-doğumunun-121.-yılında-Moskova'da-anıldı

Moskova Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve Moskova Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfının yanı sıra Moskova Nazım Hikmet Kütüphanesi, Moskova Kültür Bakanlığı ve Moskova Kuzey Bölgesi Kültür İdaresi iş birliğiyle düzenlenen etkinlik, Moskova’daki Onejskiy Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Etkinliğe, Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar ve Moskova YEE Koordinatörü Mehmet Ülker’in yanı sıra Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Kurucu Başkanı Ali Galip Savaşır, Moskova Kuzey Bölgesi Kültür İdaresi Müdürü Aleksandra İlyina, Moskova Nazım Hikmet Kütüphanesi Müdürü Galina Sudina ve çok sayıda Türk ve Rus vatandaşı katıldı.

Samsar, burada yaptığı konuşmada, Nazım Hikmet’in şiir ve yazılarıyla hem Türkiye hem de Rusya’daki insanların hayatına dokunduğunu belirterek, “İlk şiirini 11 yaşında kaleme alan Hikmet, sadece şair değil aynı zamanda bir düşünür ve entelektüeldir. Nazım, sayısız şiir, oyun ve yazı yazmış. Nazım Hikmet’in şiirleri, dünyanın birçok ülkesinde çeşitli dillerde basılmış, oyunları sahnelenmiştir.” dedi.

Hikmet’in eserlerinin Türkiye ile Rusya’yı birleştirdiğini vurgulayan Samsar şöyle devam etti:

“Bugün burada onu anarak, hatırlayarak aslında bizler de onun sayesinde birbirimizin hayatlarına dokunuyoruz. Birleştirici etki işte bu. Nazım, vefatından bunca yıl sonra dahi dostluk köprülerin kurulmasına vesile olmaktadır. Bu bağlamda, Türkiye ve Rusya’dan bizlerin burada buluşmasına vesile olan yine Nazım’dır.”

46 YIL SONRA YENİDEN TÜRK VATANDAŞI OLDU

Samsar, Nazım Hikmet’in anısını yaşatmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Konuşmaların ardından Hikmet’in hayatı ile ilgili belgesel gösterimi yapıldı.

Hikmet’in şiirlerinin Rus öğrenciler tarafından okunduğu etkinlik, konser programıyla devam etti. Konserde, Rus sanatçılar dans gösterisi yaparak şarkılar seslendirdi.

15 Ocak 1902 yılında doğan dünyaca ünlü şair Nazım Hikmet Ran, 61 yaşında hayata veda etti.

Bakanlar Kurulu tarafından 1951’de Türk vatandaşlığından çıkarılan Nazım Hikmet, hayatının sonraki yıllarını Sofya, Varşova ve Moskova’da geçirdi, 3 Haziran 1963’te kalp krizi sonucu vefat etti.

Nazım Hikmet, vefatından 46 yıl sonra Bakanlar Kurulu kararıyla yeniden Türk vatandaşlığına kabul edildi.

Exit mobile version