Merkez Bankası, kur korumalı mevduata ilişkin uygulama talimatını yayınladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası mevduat ve katılım hesaplarına dönüşümün desteklenmesiyle ilgili tebliğe ilişkin uygulama talimatını yayınladı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merkez Bankası’nın uygulama talimatında, yurt içinde yerleşik gerçek kişilerin döviz tevdiat hesapları ve döviz cinsinden katılım fonlarının Türk lirası vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüşmesi halinde, mevduat ve katılım fonu sahiplerine sağlanacak desteğe ilişkin usul ve esasları düzenleyen tebliğin nasıl uygulanacağına ilişkin ayrıntılar yer aldı.

Buna göre; 20 Aralık’ta mevcut olan döviz tevdiat hesapları ve döviz cinsinden katılım fonu hesaplarında bulunan döviz, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilecek.

Çekim yapılan tarihte saat 11:00’de Merkez Bankası’nca ilan edilen kurun dönüşüm kurundan yüksek olması durumunda, Merkez Bankası’nca kur farkına ilişkin ödeme yapılmayacak. Çekim yapılan tarihte saat 11:00’de Merkez Bankası’nca ilan edilen kurun dönüşüm kurundan düşük olması durumunda ise hesabın vadeden önce kapatıldığı tarihte saat 11:00’de Merkez Bankası tarafından ilan edilen döviz alış kurundan hesap bakiyesi güncellenecek. Aradaki fark, banka tarafından Merkez Bankası’nın bildirilecek Türk lirası hesabına aktarılacak. Bu işlemlere ilişkin bilgiler, Merkez Bankası’na aynı gün elektronik ortamda bildirilecek.

Öte yandan, sisteme katılmak isteyen bankalar nezdinde Merkez Bankası adına dolar, euro ve İngiliz sterlini hesaplar açılabilecek. Bankanın topladığı taleplere ilişkin satın aldığı dövizler, saat 17:00’ye kadar Merkez Bankası’na bildirilecek ve toplu bir şekilde söz konusu hesaplara aktarılacak. TCMB hesabına aktarılan dövizlere ilişkin dekontlar ile dönüşümü yapılan tutarlara ait bilgiler, bildirim formuna uygun olarak TCMB’ye aynı gün elektronik ortamda bildirilecek. Banka tarafından aktarılan dövizler, Merkez Bankası’nca dönüşüm kuru üzerinden satın alınacak.

Döviz alış işlemleri karşılığı Türk lirası tutarları, Merkez Bankası’nca bankanın EFT merkezine masrafsız olarak gönderilecek. Saat 17:00’ye kadar sonuçlandırılamayan işlemler için ise Türk lirası tutarlar bankanın Merkez Bankası nezdindeki zorunlu karşılık hesabına aktarılacak.

Uygulama talimatının dün (22 Aralık 2001) itibariyle yürürlüğe girdiği bildirildi.

Merkez Bankası, kur korumalı mevduata ilişkin uygulama talimatını yayınladı

Yorumlar kapalı.