Konunun uzmanı birçok doktor normalleşme sürecine geçmek için henüz erken olduğunu söylese de, Cumhurbaşkanı Erdoğan salgının ekonomik boyutunu da göze alarak işine ara vermek zorunda kalan restoran, kafe, kıraathane ve diğer esnafları rahatlatacak bir yol haritasının söz konusu olduğunu belirtti.
Türkiye’deki illerin vaka ve aşı oranları gibi kriterlere göre düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli olarak sınıflandırılacağı yeni süreçle ilgili Covid-19 aşısı, sokağa çıkma kısıtlamaları, önlemler ve diğer ayrıntılar ise yavaş yavaş netleşiyor.
Mart’tan itibaren kaldırılacak kısıtlamalar, alınacak önlemler neler olacak?
- Vaka sayısına bakılmaksızın her ilde maske kullanma, sosyal mesafe ve hijyen kuralları devam edecek.
- 14 günlük takip sonrasında vaka sayılarında artış olursa söz konusu illerde yeniden kapanma olacak.
- İllerde vaka sayılarına göre kafe, lokanta, AVM ve diğer dükkanlar açılacak. Vaka sayıları artarsa dükkan kapatma uygulamasına devam edilecek.
- Yine vaka sayılarına göre sokağa çıkma kısıtlamaları tamamen kaldırılacak ya da gün ve saatleri azaltılacak. Vaka sayıları artarsa tüm gün, hafta sonu ya da belirli saatlerde sokağa çıkma uygulamasına tekrar başvurulacak.
- Sağlık Bakanlığı hiçbir şekilde “tam kapanma” uygulamasına geçileceğine dair bir bilgi paylaşmadı.
Normalleşme sürecinde ‘aşı kampanyası’ nasıl devam edecek?
Normalleşme sürecine etki edecek en büyük etkenlerden biri de ülkedeki aşı çalışmaları ve bugüne kadar kaç kişinin aşı olduğu gerçeği. Bugüne kadar yapılan çalışmalar ve aşı konusundaki son durum şöyle:
- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şubat ayı sonuna kadar 500-800 bin Pfizer-BioNTech aşısının Türkiye’ye gelmiş olacağını söyledi.
- Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı son verilere göre yaklaşık 7 milyon kişiye Covid-19 aşısının ilk dozu yapıldı.
- Mart ayı sonunda Türkiye’ye toplamda 4.5-5 milyon Pfizer-BioNTech aşısı olacak.
- Program kapsamında sağlık çalışanlarının büyük bir kısmı aşı oldu. Aşı kampanyası 65 yaş üstü bireyler ile devam ediyor. 60 yaş üstü bazı vatandaşlar da aşı randevusu alabiliyor.
- Türkiye’de bugüne kadar Çin üretimi Sinovac aşısı kullanıldı. Bakan Koca, 50+50 milyon Sinovac aşısı talebi ve BioNTech ile yapılan 30 milyon doz opsiyonel anlaşmayla birlikte 130 milyon yakın aşının sözleşmesinin yapıldığını duyurdu.
- Yerli aşı geliştirme çalışmalarıysa devam ediyor.
İllerdeki vaka sayıları normalleşme sürecine nasıl etki edecek?
Sağlık Bakanı Koca, 1 Mart itibarıyla kriterlere uyan illerde normalleşmenin başlayacağını açıkladı. Buna göre:
- 100 binde 10 vakanın altındaki iller “düşük riskli”,
- 100 binde 11-35 arası vaka olan iller “orta riskli”,
- 100 binde 36-100 arası vakası bulunan iller “yüksek riskli”,
- 100 binde 100’ün üstünde vaka seyri görülen iller ise “çok yüksek riskli” kategorisine göre değerlendirilecek.
- İllerle ilgili vakalar haftalık yayımlanacak. Örneğin bir ilin “yüksek riskli” kategorisinden “çok yüksek riskli” kategorisine geçmesi için vaka sayılarına bakılacak ve duruma göre tedbirler artırılıp, azaltılacak.
- Düşük riskli iller “mavi”, orta risk “sarı”, yüksek risk “turuncu”, çok yüksek risk “kırmızı” ile gösterilecek.