Madam Martha Koyu ihale yoluyla özel kişilere kiralanacak

Burgazada’daki 1. derece Doğal Sit alanı olan Madam Martha Koyu için Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından açık artırma yoluyla ihale ilanı açıldı. Kullanım şeklinde 'açık çay bahçesi, restoran, turistik tesis' yazan ihalenin muhammen bedeli 17.500 TL olarak açıklandı. Martha Koyu Dayanışması da koyun dokusunun bozulmaması için mücadeleye devam edeceklerini dile getirdiler.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul’un Adalar ilçesinde Burgazada’da yer alan ve 1. serece sit alanı olan Madam Martha Koyu, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce yapılan “açık teklif usulü” ihaleyle kiralamaya açılacak. 27 Ağustos tarihinde yapılan ilanı takiben 15 Eylül (çarşamba) günü ihale gerçekleşecek.

2019 yılında da Burgazada’da halkın ücretsiz denize girebildiği ve kamp yapabildiği İstanbul’daki neredeyse tek bölge olan koy, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan bir ihaleyle özel kişilere devredilmiş ve Burgazada’nın doğal yaşamı ve kültürel belleği açısından en önemli bölgelerinden birinin turizm işletmelerine açılması için ilk adım atılmıştı.

HALKIN KIYI KULLANIM HAKKI ELİNDEN ALINACAK

Cumhuriyet’ten Yaprak Akbaba’nın haberine göre 2006 yılında adadaki Hazine’ye ait bir başka araziyle trampa edilerek Silahtarağa Vakfı’na devredilen ve böylece Vakıflar Genel Müdürlüğü kontrolüne geçti. Madam Martha Koyu’nun da içinde yer aldığı toplam 56 dönümlük arazi koydan Kalkapazankaya’ya kadar uzanan çok geniş bir bölgeyi kapsıyor. Arazi üzerindeki yapılan başvurular sonrasında alınacak turizm ruhsatı, bu bölgenin turistik işletmelere açık hale gelmesine neden olacak.

AÇIK ARTTIRMAYLA KİRALANACAK

Bugüne gelindiğinde ise, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce yapılan açık artırma yoluyla ihale ilanı açılarak koy, özel kullanıma teslim ediliyor. 27 Ağustos tarihinde yayınlanan ihale ise 15 Eylül’de gerçekleşecek. Müdürlüğün sitesinde yer alan ihale ilanına göre Madam Martha Koyu’nun kullanım şekli ‘açık çay bahçesi, restoran, turistik tesis’ olarak belirtilmiş. İhalenin muhammen bedeli ise aylık 17.500 TL olarak açıklandı. 79 ada 6 parsel sayılı yer, 15 Eylül’de düzenlenecek ihale ile kiralanacak.

Madam Martha Koyu’nu da içine alan yaklaşık 56 dönümlük arazinin özel kişilere devredilmesi, halkın kıyı kullanım hakkının elinden alınması ve ücretli hale getirilmesi, doğal ve kültürel yaşamın tahrip edilmesi endişeleri Burgazada’da ve tüm Adalar’da tepki yaratmaya devam ediyor.

İHALENİN İPTALİ İÇİN MÜCADELE SÜRÜYOR

Doğal yapısıyla İstanbul’da eşsiz bir konuma sahip olan Madam Marta Koyu’nu korumak için Burgazadalıların oluşturduğu sivil bir inisiyatif olan Madam Marta Koyu Dayanışması ihalenin iptal edilmesi için girişimleri başlattı. Konuyla ilgili görüştüğümüz avukat Can Bıçakcı, ihalenin iptali için gerekli hukuki sürecin başlatıldığını aktardı. Bıçakcı, 2019 yılında da Koy’un, özel kişilere kiralanmasının ardından Dayanışma’nın mücadelesi ve pandemi koşulları ile birlikte özel işletme işgalinin sınırlı kaldığını ve koyun dokusunun bozulmadığını söyledi.

Bıçakcı, 2019 yılında yapılan ihale sonrasında Madam Marta Koyu’nun dokusunun bozulmamasının nedenini de iyi bir kamoyu oluşturulmasıyla açıklıyor. Bıçakcı, bu sefer yapılan ihalenin Koy için daha tehlikeli olduğunu ifade ederek, bu ihalede önceki ihaleden farkını “Restoran ve turistik tesis şeklinde bir ibare de var’ sözleriyle anlattı.

MADAM MARTHA KOYU NEDEN ÖNEMLİ?

Madam Martha Koyu, İstanbul yakınındaki en önemli deniz çayırlarına sahip, doğal zenginliğe sahip bir alan. Deniz çayırları, deniz ekosistemi için büyük önem taşır: Oksijen üretir, kıyı erozyonunu engeller, suda askıda bulunan partikülleri önler ve suyun ışık geçirgenliğini artırır. Konuya ilişkin açıklama yapan İstanbul Üniversitesi Biyoloji Bölümü, Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Cem Dalyan, “Neredeyse bütün canlılık bununla başlar” dedi.

Dalyan, şu ifadelere yer verdi:

Martha Koyu’ndaki deniz çayırları birçok açıdan önem taşıyor. Öncelikle, balık yavrularını koruma alanı oluşturuyor. Çünkü canlıların üremeyi sağlayabilmesi ve sürdürebilmesi için böyle korunaklı ortamlara ihtiyacı var. Ayrıca Martha Koyu’nda 5-6 metre derinlikten sonra, kum zemin üzerinde yayılan ufak taşlar var. Bunlar, aralarda yaşamayı seven, özellikle omurgasız türler için muhteşem bir yaşam alanı. Ve sanki şöyle bir şey yapılmış: Martha Koyu’na birisi gelmiş, deniz nasıl daha güzel olur demiş, oturmuş düşünmüş ve aşağıda onu uygulamış. Bu nedenle, çok acil olarak Martha Koyu koruma altına alınmalı. Yoksa biyo çeşitliliğimizin büyük bir kısmını çok yakın bir zamanda kaybedeceğiz.

Madam Martha Koyu ihale yoluyla özel kişilere kiralanacak

Yorumlar kapalı.