Macron: İnsan haklarına bakmaksızın Mısır’a silah satacağız

Mısır’a silah satışına ilişkin açıklamalarda bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kahire'ye silah satışını insan hakları koşuluna bağlı kılmayacaklarını söyledi. Sisi'nin ziyareti öncesi Macron'a mektup yazan 17 insan hakları örgütüne yanıt olarak gelen bu açıklama tepki çekti.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah Sisi’yi Paris’te ağırlayan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kahire’ye silah satışını insan hakları koşuluna bağlı kılmayacaklarını söyledi. Sisi’nin ziyareti öncesi Macron’a mektup yazan 17 insan hakları örgütüne yanıt olarak gelen bu açıklama tepki çekti.

Gazete Duvar’ın aktardığına göre, Macron, ülkesindeki insan halkları savunucularının çağrılarını reddederek Mısır’a silah satışı için insan haklarının ilerletilmesi şartını koşmayacaklarını söyledi. Kahire’ye silah satışını sürdüreceklerini söyleyen Macron, ‘Mısır’ın bölgede terörle mücadelesini zayıflatmak istemediklerini’ söyledi.

Macron’un açıklaması, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi’nin Paris’e resmi ziyareti öncesinde 17 Fransız ve uluslararası insan hakları örgütünün ortak çağrısına yanıt olarak geldi.

Örgütlerin ortak açıklamasında Macron, Sisi hükümetinin artan insan hakları ihlallerini gözardı etmekle suçlanmıştı. Fransa Cumhurbaşkanı’na, siyasi tutukluları serbest bırakması için Sisi’ye baskı yapma çağrısında bulunulmuştu.

‘BOYKOT YERİNE TALEPKÂR BİR DİYALOG POLİTİKASI İZLEMEK DAHA ETKİLİDİR’

Macron ise Sisi’yle Elysee Sarayı’ndaki ikili görüşmeden sonra düzenledikleri ortak basın toplantısında, “Savunma ve ekonomi konularındaki işbirliğini [insan hakları konusundaki] fikir ayrılıklarına dair koşullara bağlamak istemiyorum” dedi. Macron, ulusların egemenliğine ve karşılıklı çıkarlara saygı duyulmasına inandığını belirtip, “Boykot yerine talepkâr bir diyalog politikası izlemek daha etkilidir. Boykot, terörle mücadeledeki bir ortağımızın etkisini azaltacaktır” diye konuştu.

‘KORKACAK VEYA UTANACAK HİÇBİR ŞEYİMİZ YOK’

Sisi de insan hakları ihlallerine dair eleştirileri reddederek, Mısır’ın ‘halkı ve bölgenin istikrarı için çok şey yapan bir ülke olarak baskıcı bir rejim gibi gösterilmesinin doğru olmadığını’ savundu. Sisi, “Korkacak veya utanacak hiçbir şeyimiz yok” dedi.

Uzmanlar, Fransa ile Mısır’ın Libya’daki siyasi krizin yanı sıra Afrika’daki cihatçı gruplar konusunda ortak çıkarları paylaştığına dikkat çekiyor. Fransız basınına isim vermeden konuşan bazı yetkililer de, ‘Paris hükümetlerinin başka ülkelerin insan hakları siciline dair kamuoyu önünde açıklama yapmayı tercih etmediğini, bu meseleleri özel görüşmelerde gündeme getirdiğini’ savundu.

Macron: İnsan haklarına bakmaksızın Mısır’a silah satacağız

Yorumlar kapalı.