Lübnan’da protestolar sonuç verdi: Bakan ve milletvekili maaşları yarı yarıya düşürüldü

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri, ülkede devam eden protestoların gölgesinde ekonomik krizi hafifletmek amacıyla alınan kararları açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda toplanan Bakanlar Kurulu, Başbakan Saad el-Hariri’nin, ülkedeki ekonomik krizin önüne geçmek üzere sunduğu teklif paketini görüştü.

Başbakan Hariri, toplantının ardından düzenlediği basın toplantısında, “Gençlerimiz, umutsuz bir aşamaya vardıktan sonra haklı taleplerini dile getirmek üzere sokağa döküldü. Talepleri ise onurlarını korumaktır. Gösterileri durdurma veya devam ettirme kararı size kalmıştır ve kimsenin sizleri tehdit etmesine izin vermeyeceğim” dedi.

VEKİL MAAŞLARI YÜZDE 50 DÜŞÜRÜLDÜ

Hariri, bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında bakan ve milletvekillerinin maaşlarının yüzde 50 düşürülmesi yönünde karar aldıklarını bildirdi.

Lübnan’ın “hortumlanmış mallarını” iade etmek amacıyla bir yasa tasarısı üzerine çalıştıklarını söyleyen Hariri, yılbaşından önce onaylamayı planladıkları 2020 yılına ait bütçenin hiçbir vergi içermeyeceğini aktardı.

Bankaların katkılarıyla 2020 bütçesinin yüzde 0,6 açık vereceğine işaret eden Hariri, yoksul ailelere destek için ekstradan 20 milyar Lübnan lirası (yaklaşık 80 milyon Türk lirası) ve konut kredisine de 160 milyon dolar destek ayıracaklarını kaydetti.

BAKANLIK KAPATILIYOR

Enformasyon Bakanlığının yanı sıra gerekli olmayan devlet kurumlarından bazılarını kapatma kararı aldıklarını açıklayan Hariri, Lübnan’daki vergi kaçakçılığının önüne geçmek üzere sınır kapılarında gerekli önlemlerin alınması ve yolsuzlukla mücadele için bir heyetin oluşturulmasını da kararlaştırdıklarını belirtti.

Ülkedeki kronikleşmiş elektrik krizinin çözümüyle ilgili de atılacak adımların hızlandırılması konusunda karar aldıklarını ifade eden Hariri, göstericilere hitaben “Bu kararlar, sizlerin taleplerini karşılamıyor olabilir ancak 2 yıldan beri üzerinde durduğum talepleri karşılıyor” ifadelerini kullandı.

TALEPLER TAM KARŞILANMADI

Öte yandan, Şarku’l Avsat haber sitesinin Lübnan basınında yer alan haberlerden derleyerek hazırladığı haberde, Hariri’nin şu kararları alması bekleniyordu:

Mevcut ve eski bakanlar ile milletvekillerinin maaşları yüzde 50 oranında azaltılacak.

Komitelerin maaş ve ödenekleri için tavan fiyat en fazla 10 milyon Lübnan lirası olacak.

Tüm yöneticilerin maaşları azaltılacak ve 8 milyon Lübnan lirasını aşmayacak.

Yargıçların maaşları 15 milyon Lübnan lirasını aşmayacak.

Banka ve sigorta şirketlerine yüzde 25 oranında vergi getirilecek.

Ordu ve güvenlik güçleri için tüm emeklilik kesintileri kaldırılacak.

Asker maaşlarına tavan ayarlaması yapılacak ve bu oran bakanların maaşlarını aşmayacak.

Enformasyon Bakanlığı gibi bakanlıklar ve konseyler kaldırılacak.

Lübnan Merkez Bankası ve diğer bankalara 3 milyar dolar destek sağlanacak.

Yağmalanan fonların geri kazanımı ve yolsuzlukla mücadele için açık bir mekanizma oluşturulmasını öngören yasa kabul edilecek.

Telefon ve kamu hizmetlerine yönelik vergiler iptal edilecek.

Maaş kesintilerine yönelik öneriler iptal edilecek.

Konut kredileri eski hale getirilecek.

Banka kazancı vergisi artırılacak.

Cep telefonu sektörünü özelleştirme teklifi sunulacak.

Lübnan’da protestolar sonuç verdi: Bakan ve milletvekili maaşları yarı yarıya düşürüldü

Yorumlar kapalı.