1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Lösemi ilaçları sahte çıktı: Türk Eczacıları Birliği’nden açıklama

Lösemi ilaçları sahte çıktı: Türk Eczacıları Birliği’nden açıklama

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, yurt dışından getirilen bazı lösemi ilaçlarının sahte olduğu konusunun yargıya intikal ettiğini ve sürecin takipçisi olduklarını belirtti.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacıları Birliği’nin (TEB) 2019’da yurtdışından getirdiği lösemi ilaçlarının sahte olduğu ortaya çıktı.

Skandal, İsviçre merkezli bir ilaç şirketinin edindiği Iclusig isimli lösemi ilaçlarının yasal şirketler dışında sahtekarlar tarafından üretildiğinden şüphelenilmesiyle belirlendi.

Türkiye merkezli iki ilaç şirketi, Ekim 2018’de Kıbrıs merkezli bir şirketten edindiği sahte ilaçları İsviçre’ye satmak için teklifte bulundu.

İsviçre’nin resmi ilaç otoritesi Swissmedic, skandalın ipucuna ulaşarak konuyu Dünya Sağlık Örgütü’ne bildirdi ve numuneler laboratuvarda incelendi.

İLAÇ SAHTE, ETKEN MADDESİ PROTİNİB DEĞİL PARASETEMOL

Independent Türkçe’den Cihat Arpacık’ın haberine göre incelemede, bu ilaçların lösemi tedavisinde kullanılan ponatinib yerine ağrı kesmek için kullanılan parasetamol içerdiği belirlendi. İlacın dünya genelindeki üreticileri, DSÖ’ye söz konusu ilaçların kendileri tarafından üretilmediğini, sahte ilaçların kutularının üzerinde yazılı olan PR072875 ve 25A19E09 parti numarasının gerçek üretim kayıtlarına karşılık gelmediğini bildirdi.

Bu sürecin ardından ilacın gerçek üreticisi olan şirketler, sahte ilaçlarla ilgili yeni bir süreç başlattı. Çeşitli ülkelerde sahte lösemi ilaçlarının pazara girip girmediği araştırılmaya başlandı.

Lösemi tedavisinde kullanılan Iclusig isimli ilacın mali haklarına sahip olan Takeda, Türkiye’ye bir uzmanını gönderdi. Sahte ilaçların SGK ve TEB tarafından da alınarak Türkiye’de hastalara satıldığını tespit eden şirket yetkilisi, savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Çolak, yazılı açıklamasında, bazı lösemi ilaçlarının sahte olduğunun ortaya çıkmasına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Birlik tarafından yurt dışından getirilen lösemi ilaçlarının sahte olduğuna ilişkin haberlerin basına yansıdığını belirten Çolak, “Bu durum, yargıya intikal etmiş olup Türk Eczacıları Birliği olarak sürecin takipçisiyiz. OECD, özellikle sıtma, HIV/AIDS ve kanser ilaçları için sahte ilaç trafiğine yıllardır dikkat çekiyor. Bu son olayda da gördüğümüz, ilacı para, kar hırsıyla bir tutan adeta ilaç mafyası firmaların halkın sağlığı ile pervasızca oynamalarıdır.” ifadesini kullandı.

Yurt dışından ilaç temininin, Türk Eczacıları Birliği tarafından herhangi bir kar amacı gütmeksizin ve Sağlık Bakanlığı ile SGK’nin koyduğu belirli kurallar dahilinde yapıldığını aktaran Çolak, ilacın hekim tarafından reçete edildikten sonra Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan “getirilebilir” onayı alındığını, SGK tarafından da ödeme onayı yapıldığını kaydetti.

Türk Eczacıları Birliği’nin “hasta yararını korumak” amacıyla edindiği görevin, Türkiye’de bulunmayan bu ilaçlara hastaların erişimini sağlamak olduğunu belirten Çolak, bunun bir toplum sağlığı hizmeti olarak gerçekleştirildiğini, her yıl yüzbinlerce insana ilaç temin edildiğini ifade etti.

Hastanın doğru ve gerçek ilaca erişiminin de bu sürecin bir parçası olduğunu vurgulayan Çolak, şunları kaydetti:

“Nitekim söz konusu ilaçlar, ortaya çıkan şüphe sonucu analize gönderilmiş ve durum tespiti bu şekilde yapılmıştır. Yurt dışından getirilen ilaçların sahte olmasını engellemenin bir yolu vardır. O da SGK’nın, orijin sertifikası, analiz sertifikası ve ilgili serinin piyasaya sürülmesi sertifikası belgelerini zorunlu tutmasıdır. Bizim de hasta sağlığı ve kamu yararının sağlanması için talebimiz bu yöndedir. Bu sertifikalar acilen yeniden zorunlu hale getirilmelidir.”

Lösemi ilaçları sahte çıktı: Türk Eczacıları Birliği’nden açıklama
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.