Lokman Hekim kimdir? Lokman Hekim hakkında merak edilenler

Efsanevi bir kişilik olan Lokman’ın kimliği ile ilgili tefsir kitaplarında çok farklı anlatımlar tefsir yazarlarının değişik kaynaklardan duyumsadıkları görüşlerini yansıtır ve birbirlerinden farklı kimlik ve soy bilgileri bu kaynaklarda yer alır.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Efsanevi bir kişilik olan Lokman’ın kimliği ile ilgili tefsir kitaplarında çok farklı anlatımlar tefsir yazarlarının değişik kaynaklardan duyumsadıkları görüşlerini yansıtır ve birbirlerinden farklı kimlik ve soy bilgileri bu kaynaklarda yer alır. İslami düşünür Muhammed Esed’e göre Lokman tıpkı Hızır gibi kurgusal bir kişiliktir. İşte, Lokman Hekim hakkında merak edilenler.

Lokman veya Lokman Hekim, Kur’an’da ve halk efsanelerinde bahsi geçen, hikmet sahibi olduğuna inanılan kişi. Lokman Hekim’in İslam’a göre peygamber olduğuna dair iddialar bulunmakla beraber İslam alimlerinin genel görüşü peygamber olmadığı yönündedir. Kur’an’da Lokman Hekim’den Lokman Suresi’nde bahsedilir.

Lokman’ın ölümsüzlük iksirini bulduğu ancak formülünü kaybettiğine dair efsaneler mevcuttur. Formülü nasıl kaybettiği ise değişik kaynaklarda değişik şekillerde anlatılır. Bir efsaneye göre içinde ölümsüzlük iksiri bulunan şişeyi köprüden geçerken düşürüp kaybetmiş, bir başka efsaneye göre ise eline yazdığı ölümsüzlük formülü yağmurda silinmiştir. Bir rivayete göre de iksir, Allah’ın emriyle Cebrail tarafından yok edilmiştir.

Bir rivayete göre Davud Lokman’a bir koyun kesmesini ve kendisine en iyi yerinden iki parça et getirmesini söyler. Lokman koyunun yüreğini ve dilini getirir. Başka bir gün Davud kendisine koyunun en kötü yerinden iki parça et getirmesini söyler. Lokman yine yüreğini ve dilini getirir. Davud neden böyle yaptığını sorunca Lokman şöyle cevap verir: “İyilik için kullanıldığında yürekten ve dilden daha iyi bir şey yoktur. Kötülük için kullanıldığında da yürekten ve dilden daha kötü bir şey yoktur.

Lokman Hekim Efsaneleri

Lokman Hekim, kültürümüzde büyük bir öneme sahiptir. Bu nedenle de hakkındaki efsaneler yayılmış ve herkesin ağzına dolanmıştır. Ancak hangisi doğru hangisi değil bilinmemektedir.

İlk Lokma Hekim Efsanesi

Lokman Hekim, doktor ve eczacılık yapan bir insanmış. Bir dükkanı varmış ve bu dükkanda her hastalığın şifası olan ilaçlar bulunurmuş. Hastalar dükkana girdiklerinde hastalığının çaresi olan ilacın şişesi sallanmaya başlarmış. Bir gün bir adam içeri girmiş. Hiçbir şişe sallanmıyormuş. Bunun üzerine Lokman Hekim “Hastalığının çaresi yok bu yüzden öleceksin.” Demiş. Adam bunu duyunca çok üzülmüş. Her şeyini satıp yanına bir tüfek, av köpeği ve at alarak dağlara çıkmış. Hayvanlara vurup yiyerek ve yörüklerden yoğurt ve süt alarak geçiniyormuş. Bu sırada hastalığı daha da artmış. Bir ağacın altına atını bağlayıp oturmuş. O sırada yörüklerden bir kadın yere bir tas süt koymuş. O sırada da bir yılan gelip o sütü içmiş. Yılan zehrini süte kusmuş. Tasın içi yeşil olmuş.

Artık çektiği ağrı ve acılara dayanamayan adam zehri içip ölmeyi ve acılarından kurtulmayı istemiş. Tastaki zehirli sütü içmiş. İshal olmuş ve kusmaya başlamış. Fakat bu sırada ağrısı da giderek hafiflemiş. Ölmek için içtiği zehir onu iyileştirmiş. Ardından soluğu Lokman Hekim’de almış. Lokman Hekim’e: “Benim öleceğimi söyledin fakat ölmedim.” Demiş. Bunun üzerine de Lokman Hekim: “Ben sana ala ineğin sütünü nasıl bulayım? Yılana süt içirip nasıl kusturayım? Çare vardı ama zordu.” Demiş. Bunun üzerine yılan ve tas bir sembol haline gelmiştir.

Lokman Hekim’in En Bilinen Efsanesi

Lokman Hekim hakkındaki bir diğer efsane işe şu şekildedir.

Efsanelere göre Lokman Hekim doğada bulunan bitki, özel taşlar gibi maddeleri kullanarak bir formül bulmuştur. Bu formül ise ölümsüzlük iksiri diye söylenmiştir. Ama Lokman Hekim Kuran’ı Kerim’de “Her canlı ölümü tadacaktır.” Sözü geçtiği için iksiri kaybetmiştir. Kimsenin üzerinde denememiştir.
Bu efsanede Lokman Hekim’in iksiri nasıl kaybettiğine dair bile senaryolar vardır. Bunlardan birisi: Lokman Hekim üzerinde ölümsüzlük ilacıyla beraber eve dönmektedir. Derenin üzerindeki köprüden düşerken iksiri düşürür. Diğeri ise: ölümsüzlük iksirini bular bulmaz eline yazar ama dışarıda karşılaştığı sağanak yağmur yüzünden yazı silinir.

Lokman Hekim kimdir? Lokman Hekim hakkında merak edilenler

Yorumlar kapalı.