KYK borcu olan öğrenciler: Patronların değil öğrencilerin borcunu silin

KYK borcu olan öğrenciler: Patronların değil öğrencilerin borcunu silin

Demirören Grubu’nun Ziraat Bankası’ndan aldığı 750 milyon dolarlık krediyi ödemediği iddiası üzerine KYK borçlusu gençler Kadıköy’de eylem yaptı. Gençler, “Geleceğimizi çalan mafya düzeninden, siyasi parti kılığına girmiş çetelerden hesap soracağız. Sermayenin, patronların değil öğrencilerin borcunu silin” dedi.

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Demirören Grubu’nun Ziraat Bankası’ndan aldığı 750 milyon dolarlık krediyi ödemediği iddiası üzerine KYK borçlusu gençler Kadıköy Ziraat Bankası önünde toplanarak eylem yaptı. Eylemde, “Geleceğimizi çalan mafya düzeninden, siyasi parti kılığına girmiş çetelerden hesap soracağız. Sermayenin, patronların değil öğrencilerin borcunu silin” dendi.

KYK borçlusu gençler adına açıklamayı Ilgaz Ömer okudu. Açıklamada, “6 Haziran günü, çete lideri Sedat Peker yayınlamış olduğu videoda Ziraat Bankası’nın Demirören Holding’e ait yedi yüz elli milyon dolar tutarındaki borcunu sildiğini iddia etti. Daha önceden bir milletvekilinin, ‘Demirören Grubu’nun 750 milyon dolar olan borcunu ödemeye başladı mı?’ sorusuna Ziraat Bankası ‘müşteri sırrı’ diyerek cevap vermedi. Kamu kurumunun harcadığı paralar sır değildir. Bugün dolar kuru göz önüne alındığında 700 milyon dolar, yaklaşık 6 milyar TL’ye karşılık gelmektedir. Türkiye’de KYK borcu olan öğrencilerin toplam borcu ise 5.5 milyon TL’dir. Bu hesaba göre yandaş Demirören Holding’in Ziraat Bankası’ndan aldığı ve ödemediği toplam borcunu silmek yerine, milyonlarca öğrencinin KYK borcunu tek kalemde silmek mümkündür” dedi.

128 MİLYAR DOLARIN NEREYE GİTTİĞİNİ AÇIKLAYAMAYANLAR 5,5 MİLYON ÖĞRENCİNİN KYK BORCUNU SİLMEYİ REDDETTİ”

“128 milyar doların lafı olmuyor, 5.5 milyon TL’lik borcumuz ise tartışma konusu dahi edilmiyor” diyen öğrenciler, “Bugün bir devlet bankası, patronların milyonlarca TL tutarındaki borçlarını silerken biz öğrencilerin KYK borçlarını silmeye yönelik hiçbir adım atılmıyor. Patronların, yandaşların borçları faiz dahi işletilmeden silinirken milyonlarca öğrencinin borcu her geçen gün katlanarak büyümektedir. Demirören Holding’in 750 milyon dolarlık borcunu bir çırpıda silenler, Cengiz Holding’n 450 milyon TL vergi borcunu silenler, 128 milyar doların nereye gittiğini açıklayamayanlar 5,5 milyon öğrencinin KYK borcunu silmeye yönelik mecliste verilen tüm önergeleri reddedenleri tanıyoruz” ifadelerini kullandı.

“GELECEĞİMİZİ ÇALAN MAFYA DÜZENİNDEN HESAP SORACAĞIZ”

Mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini belirten öğrenciler açıklamalarında son olarak “Buradan sesleniyoruz, geleceğimizi çalmaya çalışan, bizleri açlığa ve yoksulluğa mahkum eden, mezun olduktan sonra da borç içinde, işsizliğin pençesinde bir yaşamı milyonlarca gence reva gören bu düzeni kabul etmiyoruz! Borçlu bir gençlik, yoksul bir gençlik, işsiz bir gençlik istemiyoruz! En acil talebimiz şudur: 700 milyon doların peşine düşülsün, bu hırsızlığa derhal son verilsin! Kaynak aktarılarak gençlerin KYK borcu silinsin. Biz geleceğimizden vazgeçmiyoruz, mücadelemizden vazgeçmiyoruz, gençliğimizden vazgeçmiyoruz! Geleceğimizi çalan mafya düzeninden, siyasi parti kılığına girmiş çetelerden hesap soracağız! Sermayenin, patronların değil öğrencilerin borcunu silin” dedi.

Öğrencilerden biri, “Bugün burada üniversite öğrencilerinin çok zamandır mağdur olduğu KYK zamlarıyla ve KYK ücretleriyle ilgili bulunuyorduk. Son süreçte organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in açıklamalarından sonra gördük ki aslında sermayenin, mafyanın AKP iktidarıyla bir şekilde teması olan herkesin borçları Ziraat Bankası tarafından silinebiliyor, ödenmeyebiliyor ama iş öğrencilere geldiği zaman öğrencilerin borçları günü gelmeden istenmeye başlıyor. Bugün sermayeden alacağımız var demek için buradaydık, sermayenin değil öğrencilerin borcu silinsin demek için buradaydık” dediler.

“BİR TRİPOTA BİR KAMERAYA DEĞİL, MİLYONLARIN ÖFKESİNE YENİLECEKSİNİZ”

Öğrencilerden Bekir Gönan, “İktidar kimin tarafında olduğu çok net bir şekilde belli ediyor. Ziraat Bankası’ndan bir kamu bankasından, yandaş şirketlere para aktararak medyayı susturma işini yapıyor ve bunun karşılığında o para geri dahi alınmıyor. Fakat o parayla çok şey yapılabilirdi. İşsizlik kısmen dindirilebilir, yoksulluk kısmen dindirilebilir, güvence ortamı kısmen sağlanabilirdi ama içinde yaşadığımız faşizm ortamında bu çok mümkün değil. Bugünlerde içinde bulunduğumuz ortaya saçılan bu kirli hesaplaşma, kirli siyasi hesaplaşma, mafyanın çetelerin devletle hesaplaşması bizim açımızdan çok şaşırtıcı bir şey değil. Onlar kendi siyasi ilişkiler ağını korumak için bunu yapıyorlar. Fakat şu çok net; bir tripota bir kameraya değil, milyonların öfkesine yenilecekler” şeklinde konuştu.

“DEMİRÖREN’E VERİLEN VE ÖDEMEDİĞİ 6 MİLYAR LİRA KYK BORCU OLAN 5 BUÇUK MİLYAR BORCUMUZDAN FAZLA”

Öğrencilerden bir diğeri ise sorunlarını “Bugün milyonlarca genç işsiz var. Bugün milyonlarca öğrenci işsizlik ve açlık kıskacında boğuşuyor, bunun yanında okumaya çalışıyor. Bir sürü arkadaşımız maddi yetersizliklerden dolayı öğrenime devam edemiyor ya da esnek koşullarda çalışmak zorunda bırakılıyor. Bizim itirazımız KYK borcu adı altında eğitim için aldığımız parayla borçlanmamız, geleceksizleştirilmemizdir. Biz bunu kabul etmiyoruz. Demirören’e verilen ve ödemediği 750 milyon dolar, 6 milyar liraya tekabül ediyor ve bu toplam KYK borcu olan 5,5 milyar borcumuzdan daha fazla. Ve biz bugün burada bu meşrulukta sadece şunu soruyoruz; milyon dolarlık vergi borçları, yandaşların, şirketlerin silinirken, devlet-mafya işbirliğinde bizim paralarımız, halkın paraları peşkeş çekilirken bizim borçlarımızı silmeye neden yanaşmıyorlar? Neden AKP-MHP oylarıyla “KYK borçları silinsin” önergesi sürekli reddediliyor? Biz artık buna tahammülü olmayan gençleriz, hayatımızı, geleceğimizi istiyoruz. Bize dayatılan işsizliği ve güvencesizliği kabul etmiyoruz. Bugün burada bunun hesabını sorduk bundan böyle de sormaya devam edeceğiz” şeklinde dile getirdi.

KYK borcu olan öğrenciler: Patronların değil öğrencilerin borcunu silin

Yorumlar kapalı.