Kuzey Ormanları’nda her şey yok ediliyor

Kuzey Ormanları’nın tahribatı salgın koşullarında da devam etti. Son araştırmaya göre yılın ilk 3 ayında 230 ayrı tehdit, tahrip ve savunma kaydedildi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kuzey Ormanları Araştırma Derneği, 2021 yılının ocak, şubat ve mart aylarını kapsayan üç aylık izleme raporunu yayımladı. Buna göre bölgedeki 11 ilde 331 adet izleme sonucu hazırlanan raporda 230 ayrı tehdit, tahrip ve savunma kaydedildi. Tahrip gözlemlerinin çoğunluğu, üçte bire yakın oranla İstanbul çevresinde gerçekleşti.

Raporda öne çıkan tahribat ve tehditler şöyle sıralandı:

KURAKLIK ÖNE ÇIKAN GÜNDEM: Kuzey Ormanları göl ve barajlarının hemen hepsi ciddi seviyelerde su kaybına uğradı. Bir kısma kurumaya yüz tuttu. Neden, iklim krizi ile beraber su havzaları üzerindeki inşaat baskısı, bölgedeki sanayi ve nüfus yığılmasının sonucu.

MEGA PROJELERİN TAHRİBATI: 3. Köprü, Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Havalimanı projelerinin inşaat/yapılaşma baskısını da giderek arttırdı. Özellikle Arnavutköy, Sarıyer, Beykoz, Şile ve Çekmeköy gibi kuzey ilçelerinde birçok yeni inşaat projesiyle orman işgalleri yaşandı.

TAŞOCAKLARI BÜYÜYOR: Mega projelere inşaat malzemesi sağlamak için orman içine açılan dev taş ocakları da büyütülmeye devam edildi. Taş ocakları Sultangazi, Maslak, Şile ve Ömerli mevkilerini hızla yok ediyor.

KANAL İSTANBUL’UN TEHDİDİ: Kanal İstanbul projesinin hazırlıkları devam ediyor. Yapılan izlemelerde özellikle İstanbul’un Avrupa yakasındaki son su, tarım ve orman alanlarının bulunduğu arazilerin hızla el değiştirdiği kaydedildi.

TRAKYA’DA BÜYÜK YIKIM: Trakya; Istrancalarda hızla yayılan maden ve RES projelerinin yanı sıra tüm bölgeyi etkisi altına alan sanayi kirliliğinin de tahribi altında, Saros Körfezi ve çevresindeki ormanlık alanlar, FSRU Doğalgaz limanı ve boru hattı projesiyle hızla tahrip ediliyor

AVCILIK, BALIKÇILIK, YANGINLAR: Tahrip projelerinin görece uzak kaldığı orman içlerinde yaşamaya çalışan az sayıda yaban hayvanı avcılıkla yok ediliyor. Endüstriyel balıkçılık faaliyetleri birçok balık türünün popülasyonunda tükenişe yol açtı, onlarca yunus ve deniz kaplumbağası yine bu ağlarda boğularak can verdi. 3 aylık dönemde, 10 noktada çıkan yangınlarda 15 hektarlık orman alanı tahrip edildi.

Kuzey Ormanları’nda her şey yok ediliyor

Yorumlar kapalı.