1. Haberler
  2. Kültür Sanat
  3. Kütüphanelerden en fazla ödünç alınan kitap: Kürk Mantolu Madonna

Kütüphanelerden en fazla ödünç alınan kitap: Kürk Mantolu Madonna

Türk Kütüphaneciler Derneği'nin üniversite kütüphanelerinden aldığı istatistiki bilgilere göre, 2020 yılında Sabahattin Ali’nin ‘Kürk Mantolu Madonna’ romanı üniversite kütüphanelerden en çok ödünç alınan kitap oldu. Böylelikle son bir kaç yılın tercihi değişmemiş oldu.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkanı Ali Fuat Kartal, 57. Kütüphane Haftası’nda bazı istatistikleri açıkladı.

Ajans Bizim’e konuşan Kartal, 2020 yılında Sabahattin Ali’nin ‘Kürk Mantolu Madonna’ romanının üniversite kütüphanelerden en çok ödünç alınan kitap olduğunu söyledi. Kartal, son bir kaç yıldır bu tercihin değişmediğine dikkat çekiyor. Yazarın telif haklarının düşmesine rağmen büyük ilginin devam ettiğini anlatan Kartal, “Teliften düştüğü için Sabahattin Ali’nin eserleri birçok yayınevi tarafından basılıyor, ucuza bir fiyatla satışı var, hatta bazı market raflarında bile var. Buna rağmen, üniversitelerde ödünç alınıp birinci sıraya oturması çok ilginç,” dedi.

Telif hakları kanununa göre, eser sahibinin ölümünün ardından 70 yıl süre geçtiği vakit, eserlerin kamuya açık bir nitelik taşımaya başlıyor. Böylelikle eser sahibinin varislerinden izin almak gerekmiyor.

Ali Fuat Kartal, 57. Kütüphane Haftası Açılış Konuşmasında pandeminin olumsuz etkilerine dikkat çekti ve şöyle konuştu:

“Bildiğiniz gibi, pandemi süreciyle birlikte esnek çalışma dönemine geçildi ve hükümet özel sektör çalışanlarına ‘kısa çalışma ödeneği’ adı altında ödeme yapmaya başladı. Vakıf üniversiteleri ve özel okul kütüphanelerinde çalışan meslektaşlarımızı da kapsayan bu uygulama bazı meslektaşlarımızın mağdur olmalarına neden oldu.

Meskeni dağ, macerası halk olan…

Öncelikle meslektaşlarımızdan, yıllık izinlerini zorunlu olarak kullanmaları istendi. Sonra kısa çalışma ödeneği almaya başladılar. Bazı kurumlar kısa çalışma ödeneğini tamamlayarak, meslektaşlarımızın maaşlarını tam olarak öderken, bazıları da sadece kısa çalışma ödeneğini ödemekle yetindi. Hatta hala ücretsiz izinde olan meslektaşlarımız bile var.

Bugüne kadar ödenen bu kısa çalışma ödeneği de Cumhurbaşkanının 17 Şubat 2021 tarihinde yaptığı açıklamayla iki gün sonra yani 31 Mart 2021 tarihinde sona erecektir. Yani 31 Mart’tan sonra vakıf üniversitelerinde ve özel okul kütüphanelerinde çalışan meslektaşlarımızı büyük bir belirsizlik, hatta işsizlik beklemektedir. Temennimiz meslektaşlarımızın böyle bir durumla karşılaşmamasıdır.

“OKULLARA KÜTÜPHANECİ ALINSIN”

Milli Eğitim Bakanımıza buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum. Eğer okul kütüphanelerine bir tane dahi kütüphaneci alırsanız, Türk Milli Eğitim tarihine, Okul Kütüphanelerine kütüphaneci alan İlk bakan olarak tarihe geçeceksiniz. Sayın bakanım sanırım bu fırsat kaçmaz.

Sevgili meslektaşlarım mesleğimizin tüm dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de sorunları var. Bu sorunlara ülkemizin olanakları oranında çözüm üretebiliriz. Ancak sanırım şu an çözüm bulunması gereken en acil sorunumuz işsizliktir.

Sizlerde fark etmişsinizdir son dönemde genç meslektaşlarımız sürekli sosyal medya üzerinden, ilgilerden iş talebinde bulunmaktalar. Bu son derece insani duruma, ilgilerin daha bir özenle yaklaşmasını bekliyoruz. Zira toplumsal şiddetin ve nefretin kol gezdiği günümüzde ve herkesin adeta kötülükte yarıştığı bu günlerde huzur ve barış ortamının olduğu kütüphaneleri ne kadar önemsesek ve desteklesek azdır.

Hem kütüphane kurumunu hem mesleğimizi hem de kütüphaneciyi koruyacak ve kütüphaneciliğin profesyonel bir meslek olarak tanımlandığı ulusal bir bilgi merkezleri kanununa acilen ihtiyacımız var. Bu konuda Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü ile iletişim halindeyiz, ancak bu kanunun çıkabilmesi, Kültür ve Turizm Bakanın bu konuyu ne kadar içselleştirdiğine ya da inandığına bağlı olduğuna düşünüyorum.”

Kütüphanelerden en fazla ödünç alınan kitap: Kürk Mantolu Madonna
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.