Kurban kesilirken hangi dua okunur? Kurban hangi güne-saate kadar kesilir?

Kurban kesildikten sonra bazı çevreler şükür namazı kılınması gerektiğini belirtmektedir. Şükür namazının nasıl kılındığı merak ediliyor. Kurbanla ilgili Diyanet açıklamaları araştırılırken, kurban kesen kişi kaç rekat namaz kılar diye merak ediliyor. Kurban kesildikten sonra namaz nasıl kılınır sorusu da gündemde yerini alıyor. Peki, kurban kesildikten sonra hangi dua okunur?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kurban Bayramı 2021 geldi! Vatandaşlar kurban kesimine bayramın ilk günü başlayacak. Diyanet ise ‘kurban nasıl kesilir, kurban keserken nelere dikkat edilmeli?’ sorularına yanıt verdi. Öte yandan kurban keserken okunması gereken dualar da bayramın hemen öncesinde araştırılıyor.

Kurban keserken okunması gereken dua, yarın yerine getirilecek kurban ibadeti öncesinde araştırılıyor. İslam dünyası Kurban Bayramı’nı coşkuyla karşılamaya hazırlanıyor. Her sene olduğu gibi bu sene de kurban ibadeti idrak edilecek. İşte kurban kesecekler için kurban duası…

Kurban kesilirken hangi dua okunur? Kurban hangi güne-saate kadar kesilir?

KURBAN KESİLİRKEN YAPILMASI GEREKENLER

Kurban kesilirken bazı hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu hususlar Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından şu şekilde açıklanmıştır;

  • Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında, hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ile kurbanlık kesim arasında bir fark yoktur.
  • Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmelidir.
  • Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Bu nedenle hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve boğazlama işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir.
  • Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır.
  • Hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir.

KURBAN KESİLİRKEN OKUNACAK DUA NEDİR?

İster kurban niyetiyle olsun ister başka bir amaçla olsun hayvan kesilirken besmele çekilmesi gerekir. Hayvanın kesimi esnasında besmele kasten terk edilirse, o hayvanın eti Hanefîlere göre yenmez. Ancak kasıtsız ve unutularak besmele çekilmezse, bu hayvanın eti yenilir (Kâsânî, Bedâî‘, V, 46; İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 190-191). Şâfiîlere göre besmele kasten çekilmese bile kesilen hayvanın eti yenir (Mâverdî, el-Hâvî, XV, 95; Şîrâzî, el-Mühezzeb, II, 885).

Kurban kesilirken hangi dua okunur? Kurban hangi güne-saate kadar kesilir?

KURBAN KESİLİRKEN OKUNACAK DUA

Kurban kesilirken üç defa “Bismillahi Allahü ekber” denilir ve şu âyetler okunabilir (Semerkandî, Tuhfe, III, 66):

“De ki: Şüphesiz benim namazım, ibadetim/kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir. O’nun ortağı yoktur. Bana sadece bu emredildi ve ben müslümanların ilkiyim.” (En’âm, 6/162-163)

“Ben, hakka yönelen birisi olarak yüzümü, gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Ben, Allah’a ortak koşanlardan değilim.” (En’âm, 6/79)

Kurban kesilirken hangi dua okunur? Kurban hangi güne-saate kadar kesilir?

Yorumlar kapalı.