2020 yılının Kurban Bayramı için geri sayım başladı. Birlik ve beraberliğin arttığı, gönül bağlarının kuvvetlendiği bayramlarda vatandaşlar sevdikleri ile bayramlaşıyorlar. Bu yıl koronavirüs önlemleri kapsamında Ramazan Bayramı’nda evlerinde kalan vatandaşlar Kurban Bayramı’nı heyecanla bekliyorlar. Kurban Bayramı 2020 yılında temmuz ayında başlayacak.
İşte 2020 Kurban Bayramı tarihi ve 2020 Kurban Bayramı kaç gün tatil olduğu.
Kurban Bayramı ne zaman, ayın kaçında soruları araştırılıyor. Müslümanlar bu yılın ilk bayramı olan Ramazan Bayramı’nı koronavirüs salgınının gölgesinde sönük bir şekilde geçirdiler. Şimdi sıra ikinci bayram olan Kurban Bayramı’na geldi. Temmuz ayının sonunda başlayacak olan Kurban Bayramı tatilinin kaç gün olduğu ve işte detayları.
KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Kurban Bayramı 2020 yılında 31 Temmuz’da başlayacak. 30 Temmuz ise arefe günü olacak.
Kurban Bayramı 1. Gün: 31 Temmuz Cuma
Kurban Bayramı 2. Gün: 1 Ağustos Cumartesi
Kurban Bayramı 3. Gün: 2 Ağustos Pazar
Kurban Bayramı 4. Gün: 3 Ağustos Pazartesi
Bayram tatilinin kaç gün olacağı ile ilgili resmi açıklama yapılmadı. Normal şartlarda arefe günü yarım günden itibaren tatil başlıyor.
KURBAN İBADETİNİN MAHİYETİ VE HÜKMİ NEDİR?
Sözlükte yaklaşmak, Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban dinî bir terim olarak, Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 452). Kurban bayramında kesilen kurbana udhiyye, hacda kesilen kurbana ise hedy denir.Akıl sağlığı yerinde, hür, mukim ve dinî ölçülere göre zengin sayılan mümin, ilâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını kesmekle hem Cenab-ı Hakk’a yaklaşmakta, hem de maddi durumlarının yetersiz olması sebebiyle kurban kesemeyenlere yardımda bulunmaktadır (Serahsî, el-Mebsût, XII, 8; İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 197). Bu ibadetin ruhunda Hakk’a yakınlık ve halka fedakârlıkta bulunma anlayışı vardır. Kurban, bir müslümanın bütün varlığını, gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir.Mezheplerin çoğuna göre udhiyye kurbanı kesmek sünnettir (İbn Rüşd, Bidâye, I, 429). Hanefî mezhebinde ise tercih edilen görüş, kurbanın vacip olduğudur (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 146). Kurban, -fıkhî hükmü ne olursa olsun- müslüman toplumların belirli simgesi ve şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri özellikle milletimizin dinî hayatında önemli bir yer tutmaktadır.