Kovid-19'un meslek hastalığı kabul edilme mücadelesi sonuç verdi, maaş bağlanıyor

Kovid-19’un meslek hastalığı kabul edilme mücadelesi sonuç verdi, maaş bağlanıyor

İzmir Tabip Odası, İzmir'de işyeri hekimi olarak görev yaparken Kovid-19'a yakalanan ve 2 Nisan 2020'de hayatını kaybeden Muharrem İdiz'in yakınlarına SGK tarafından ölüm geliri bağlanacağını duyurdu. Tabip Odası'ndan yapılan açıklamada, "Kovid-19'un meslek hastalığı kabul edilmesi mücadelemiz sonuç verdi. Covid-19 nedeniyle vefat eden bütün sağlık emekçilerinin durumu aynı çerçevede değerlendirilmelidir" denildi.

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir’de, 2 Nisan 2020’de koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren iş yeri hekimi Muharrem İdiz’in yakınlarına SGK tarafından ölüm geliri  bağlanacağı açıklandı.

İzmir Tabip Odası, “Kovid-19’un meslek hastalığı kabul edilmesi mücadelemiz sonuç verdi” başlıklı yazılı bir açıklama yayınlarken, kararın Kovid-19 nedeniyle vefat eden tüm sağlık çalışanları için uygulanması çağrısında bulundu.

İzmir Tabip Odası‘ndan yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Pandeminin ilk döneminden bu yana, Kovid-19’un sağlık çalışanları açısından meslek hastalığı kabul edilmesi gerektiğini ifade ettik. İzmir Tabip Odası olarak, bu konudaki hukuki mücadelemizi, pandeminin ilk günlerinde başlattık ve meslektaşlarımızın yakınları adına odamızın hukuki desteği ile SGK’ya başvuru yaptık. Başvurumuzda, Dr. Muharrem İdiz’in ölümünün meslek hastalığı sonucu olduğunun kabulü ile yakınlarına ölüm geliri bağlanmasını talep ettik.

SGK tarafından yapılan ilk incelemede, Kovid-19’un mesleki bulaşıcı hastalıklar listesinde olmadığı gerekçesiyle başvuru reddedilmişti. Sosyal Sigortalar Yüksek Sağlık Kurulu’na itiraz ettik. İlgili sağlık kuruluşlarından ve işyerlerinden kayıtlar istenerek başvurumuz tekrar değerlendirilmiştir.

“MAĞDURİYET GİDERİLMELİ”

SGK tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, ölümün meslek hastalığına bağlı olduğu değerlendirmesi ile meslektaşımızın eşi ve kızına, meslek hastalığına bağlı ölüm geliri bağlandığı bildirilmiştir. Kovid-19 nedeniyle vefat eden bütün sağlık emekçilerinin durumu aynı çerçevede değerlendirilmelidir. Kamu veya özel sağlık kurumu ayrımı yapılmaksızın, Kovid-19 nedeniyle vefat eden sağlık emekçilerinin yakınlarının mağduriyetinin bir an önce giderilmesi gereklidir. Sağlık emekçilerinin yakınları, uzun hukuksal süreçlerle karşı karşıya kalmamalı, sosyal güvenlik hukukundan kaynaklı aylıkları ivedilikle bağlanmalıdır.”

ÇAMLI: TÜM MESLEKTAŞLARIMIZ İÇİN EMSAL OLMALI

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı da Covid-19’un artık resmi olarak meslek hastalığı kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Çamlı şunları söyledi:

“Türk Tabipleri Birliği ve tabip odaları salgının en başından beri Kovid-19’un meslek hastalığı olması gerektiğini savunup, girişimlerde bulundular. Muharrem İdiz’in yakınlarına ölüm aylığı bağlansın diye başvuruda bulunmuştuk. Ancak Covid-19 bulaşıcı hastalıklar listesinde olmadığı gerekçesiyle geri çevrilmişti. Tekrar başvurduk ve inceleme sonrası meslek hastalığından hayatını kaybettiğine karar verildi. Yakınlarına ölüm aylığı bağlanacağı açıklandı. Tüm meslektaşlarımız için bu karar emsal oluşturmalı. Sağlık çalışanlarının Kovid-19 kayıplarıyla ilgili dosyalar bir an önce tamamlanmalıdır” dedi.

SEVGİ İDİZ: ZOR GÜNLER GEÇİRDİK

Muharrem İdiz’in eşi Sevgi İdiz, “Eşim vefat ettikten sonra Sosyal Güvenlik Kurumu’na meslek hastalığı kabul edilsin diye başvurmuştuk. Başvurumuz, uzun bir süre sonra kabul edildi. Çok zor günler geçirdik. İnşallah bir daha hiçbir doktorumuz vefat etmez” diye konuştu.

Annesi Sevgi İdiz’le birlikte Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde yaşamını sürdüren 26 yaşındaki Esra İdiz de, “Koronavirüs babamı bizden aldı. Acısını hep yaşayacağız. Ama onunla ilgili SGK’nın verdiği bu karar, umuyorum ki bizim gibi acılar çeken birçok aileye fayda sağlayacak” dedi.

Kovid-19’un meslek hastalığı kabul edilme mücadelesi sonuç verdi, maaş bağlanıyor

Yorumlar kapalı.