Korona, albinolara saldırı riskini artırdı

Zambiya Albinizm Vakfı'nın (AFZ) genel müdürü John Chiti, korona virüsü salgınıyla birlikte albinizm hastalarına karşı batıl inançlar yüzünden düzenlenen saldırıların artırdığını söyledi. Chiti, albinoların uzuvlarının 'şans getirdiği'ne dair batıl inanç yüzünden ölüm tehdidi altında yaşadıklarını söyledi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Doğu Afrika ülkesi Zambiya’da albino müzisyen ve Zambiya Albinizm Vakfı’nın (AFZ) genel müdürü John Chiti, albinolarla ilgili batıl inançların korona salgınıyla yeniden gündeme geldiğini ve saldırı riskinin arttığını söyledi. Chiti, Afrika kıtasının bazı bölgelerinde yaygın olan ve albinoların ‘büyücü olduğuna’, uzuvlarının da ‘şans getirdiği’ne dair batıl inanç yüzünden, albinolar saldırıya uğruyor ve vücut parçaları kesiliyor.

MEZARI KAZILDI, VÜCUT PARÇALARI ÇALINDI

Salgının kendilerine yönelik saldırı riskini artırdığını söyleyen 35 yaşındaki Chiti, korona virüsünün patlak vermesinden bu yana Zambiya’da bir cinayet işlendiğini dile getirdi. Chiti, albinizmi olan bir kişinin mezarının kazılarak vücut parçalarının çalındığını aktardı. “Covid-19’la mücadele etmeye çalışırken albinizmli kişiler hâlâ avlanıyor” diyen Chiti, korku içinde yaşadıklarını anlattı.

‘CEZASIZLIK KALDIRILSIN’

Batı Afrika’da, albinizm hastalarının salgından sorumlu tutularak suçlandıklarını söyleyen Chiti, özellikle genel seçimler öncesinde saldırıların artmasından korktuğunu söyledi. Chiti, “Ne zaman seçim düzenlense bu ritüel saldırılarda hep artış görülüyor. Hayatlarımız için gittikçe daha fazla endişe duyuyoruz” ifadelerini kullandı. “Polis yetkililerinin adaletin çarklarını hızlandırmalarını istiyoruz” diyen Chiti, albinizm hastalarına saldıranlar için cezasızlığın kaldırılması için çağrıda bulundu.

Under the Same Sun isimli yardım kuruluşu, 2008 yılından bu yana 30 ülkede 200’den cinayet işlendiğini ve yaklaşık 400 saldırı düzenlendiğini kaydetti. Ancak asıl sayıların daha fazla olduğu, rakamların gerçeği yansıtmadığı aktarıldı.

Kaynak: Duvar

Korona, albinolara saldırı riskini artırdı

Yorumlar kapalı.