Kızamık hastalığı oldukça bulaşıcı bir hastalık olarak ortaya çıkar. Bebekler ve hamileler de çok daha tehlikeli olan kızamık hastalığı aşının kullanmadığı bölgelerde ölümle sonuçlandığı görülmüştür.
Genelde kış aylarının son dönemlerinde ve ilkbaharda ortaya çıkan bir virüsün sebep olduğu Kızamık hastalığı oldukça bulaşıcı bir hastalık olarak ortaya çıkar. Bebekler ve hamileler de çok daha tehlikeli olan Kızamık hastalığı aşının kullanmadığı bölgelerde ölümle sonuçlandığı görülmüştür.
KIZAMIK NEDİR?
Kızamık virüsü ile meydana gelen akut, döküntülü bir enfeksiyon hastalığıdır. Hava damlacıkları yoluyla kişiden kişiye geçen oldukça bulaşıcı bir enfeksiyondur. Virüsün kuluçka dönemi 10-14 gündür. Şikayetler başlamadan önceki iki gün ile döküntü başladıktan sonraki dört gün en bulaşıcı dönemdir. Bir kez geçirildiğinde hayat boyu bağışıklık bırakır.
KIZAMIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kızamığın belirtileri virüs bulaştıktan sonra yaklaşık 8 ila 12 gün sonra ortaya çıkar. Kızamık hastalığının ilk belirtileri şunlardır;
- Burun akıntısı, hapşırma ve öksürük gibi soğuk algınlığı belirtileri.
- Yüksek ateş ve halsizlik
- Kuru öksürük
- Boğaz ağrısı
- Yorgunluk
- Işığa duyarlı, şişmiş, ağrılı ve iltihaplı gözler (konjonktivit)
- Ağız içinde küçük grimsi beyaz lekeler(koplik lekeleri)
- Vücutta döküntü
KIZAMIK TEDAVİSİ
Kızamık hastalığı tedavisi genelde aile tarafından evde sağlanmaktadır. Kızamık adına üretilmiş olan ve kesin bir sonuca ulaştıran bir tedavi yöntemi henüz bulunmamıştır. Ancak ateş düşürücü ve sakinleştiriciler ile doktorlar tarafından ağrısız geçirilmesi sağlanır. Öncelikle evde 20 derece altında bir sıcaklık oluşturulmalıdır. Islak bir bezle ateşin düşürülmesi sağlanmalıdır.
Ayrıca beslenme açısından oldukça önemli gıdalar tüketilmelidir. Özellikle protein içeren kırmızı et süt ve süt ürünleri yeşil sebzeler ve C vitamini içeren meyveler bolca tüketilmelidir.
KIZAMIK KAÇ GÜNDE GEÇER?
Kızamık döküntüsü ve ateşi ortalama 4-5 gün sürer, kuru öksürük ise bir hafta ile 10 gün kadar devam edebilir. Beş günden uzun süren ateş durumunda kızamığa bağlı gelişebilen komplikasyonlar akla gelmelidir. Bunlar içinde en sık olarak orta kulak iltihabı ve zatüre en sık olanlarıdır. Kızamığın bitkisel bir tedavisi yoktur. Toplumda bilinen kızamık şekeri, kızamık bitkisi türündeki ürünlerin kullanılmaması gerekmektedir. Doktor kontrolünde gidilmesi hastalık için daha doğru olacaktır.
Yorumlar kapalı.