Kız Kulesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na geçti

Kız Kulesi'nin mülkiyetinin İBB'den alınıp Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildiği öne sürüldü. İBB Sözcüsü Ongun, Kız Kulesi'nin mülkiyetinin İBB'de olmadığını, dolayısıyla böyle bir işlemin de bulunmadığını açıkladı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Restorasyon sürecine gireceği belirtilen Kız Kulesi’nin Galata Kulesi gibi bir kültür ve sanat merkezi haline getirileceği belirtildi.

Ulaşımın Salacak ve Ortaköy’den sandallarla yapıldığı kule, kısa sürecek restorasyon çalışmasının ardından yeniden düzenlenerek kültür ve sanat merkezi haline getirilecek.

Işıklandırmaların yapılacağı kulede, konser verilebilmesi için düzenleme yapılacak. Çalışmaların önümüzdeki günlerde başlaması planlanıyor.

Kızkulesi, 1995 yılında 49 yıllığına Hamoğlu Holding’e kiralanmasının ardından, restorasyon süreci başladı. Aslına uygun olarak gerçekleştirilen restorasyon sürecinin ardından 2000 yılında ziyarete açıldı.

Ayrıca, DHA kaynaklı bu haberde, Kız Kulesi’nin mülkiyetinin İBB’den alınarak bu restorasyon için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildiği öne sürüldü.

ONGUN: İBB’NİN MÜLKİYETİNDE DEĞİL

Ancak, mülkiyetin İBB’den alındığı bilgisini içeren haberi ardından İBB’den konu hakkında açıklama yapıldı.

İBB Sözcüsü Murat Ongun, Kız Kulesi’nin İBB’nin mülkiyetinde bir alan olmadığını söyledi.

Ongun’un mesajı şöyle:

TARİHİ YERLER BİR BİR VAKIFLARA DEVREDİLİYOR

Daha önce İBB’nin mülkiyetinden alınan alanlar gündem olmuştu.

İstanbul’un en önemli tarihi ve turistik mekanlarından biri olan Galata Kulesi 13 Mayıs 2019’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden alınmıştı. Vakıflar Kanunu’nun 30. Maddesi çerçevesinde Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün başvurusu üzerine Galata Kulesi’nin tapusu İBB’den Kule-i Zemin Vakfı adına, yani Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilmişti.

19 Mart 20212de de Taksim Gezi Parkı’nın mülkiyeti, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından İBB’den alınmıştı. Gezi Parkı’nın mülkiyetinin devredildiği Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı’nın ‘mazbut vakıf’ statüsünde olduğu belirtilmişti. Mazbut vakıflar, Türk Medeni Kanunu yürürlüğe girmeden önce kurulmuş, yönetimi bugüne kadar ulaşamamış, arşivlerde kayıtları bulunan vakıfları kapsıyor.

Şişli Etfal Hastanesi, Vefa Lisesi ve Sait Halim Paşa Yalısı gibi tarihi yerlerin de bu ‘arşiv vakıflarına’ devredildiği öğrenilmişti.

Kız Kulesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na geçti

Yorumlar kapalı.