Kırmızı etin bozulduğu nasıl anlaşılır?

Kırmızı et zamanla farklı bozulma belirtileri gösterebilir. Bozulduğunu anlamak için etin türüne göre; kokusunu, rengini ve dokusunu kontrol ederek hızlıca önlemler alabilirsiniz. Peki, etin bozulduğu nasıl anlaşılır?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kırmızı et zamanla farklı bozulma belirtileri gösterebilir. Bozulduğunu anlamak için etin türüne göre; kokusunu, rengini ve dokusunu kontrol ederek hızlıca önlemler alabilirsiniz. Eğer etin bozulup bozulmadığından emin değilseniz, sizin için paylaştığımız püf noktalarını mutlaka inceleyin. Tüm bu maddeler dışında etin bozulduğundan hala şüphe ediyorsanız sakın tüketmeyin! Peki, etin bozulduğu nasıl anlaşılır?

Son tüketim tarihini kontrol edin

Kırmızı etin ortalama raf ömrü 1ila 3 gün, pişmiş etin ise 7 ila 10 gün arasındadır. Gıda zehirlenmesini önlemek için tüketim tarihinden itibaren bu süreleri geçen eti mutlaka çöpe atın.

Buzdolabında 5 günden fazla kaldıysa…

Etin buzdolabında ne kadar dayanacağı türüne göre değişebilir. Örneğin, kıyma paketlenme tarihinden itibaren buzdolabında 1-2 gün kadar bekletilebilir. Parça et, biftek ve rostoluk et ise 3-5 gün kadar dayanabilir.

Et dondurulmuşsa…

Eğer et dondurulursa daha uzun süre dayanır. Etiniz buzdolabınzda birkaç gün beklediyse ve henüz ne yapmak istediğinize karar vermediyseniz bozulmasını önlemek için hızlıca derin dondurucuya koyun ve saklayın.

Kırmızı etin bozulduğu nasıl anlaşılır?

Etten kötü koku geliyorsa…

Eğer etten ekşi ve piş bir koku geliyorsa, bu durum bozulduğunu gösterir. Bozulmuş etten çok keskin ve farklı bir koku gelir. Böyle bir durumda eti sakın tüketmeyin.

Etin kokusunu anlamak için…

Etin kokusunu anlamak için sakın burnunuza yaslamayın ya da yaklaştırmayın. Bunun yerine, avucuzunu bir yelpaze gibi kullanarak etin üzerinden yüzünüze doğru hava göndererek kontrol edin.

Yeşil renge dönüşmüş eti sakın yemeyin!

Bozulan etler genellikle yeşil veya yeşilimsi kahverengiye dönüşür. Bu eti tüketmeniz sağlığınızaçısından çok zararlıdır. Böyle bir durumda eti çöpe atın.

Etin üzerinde parlaklık varsa…

Etin yüzeyindeki parlaklık sıcağa, ışığa veya işleme tabi kaldığından kaynaklanabilir. Bu durum bozulma ya da düşük kaliteli olduğunu göstermez. Ancak bununla birlikte etin renginden şüphe duyuyorsanız sakın kullanmayın.

Etin dokusunu kontrol edin

Bozulmuş kırmızı ete dokunduğunuzda genellikle yapışkan bir kıvamla karşılaşırsınız. Etin üzerinde cıvık ve yapışkan bir tabaka hissediyorsanız o eti sakın kullanmayın.Bu durum etin bakteri üremeye başladığı anlamına gelir.

Kırmızı etin bozulduğu nasıl anlaşılır?

Yorumlar kapalı.