Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı yeniden ortaya çıktı

Geçmiş yıllarda çok sayıda can kaybına neden olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), havaların ısınmasıyla birlikte Artvin’in Ardanuç ilçesinde görüldü. Peynirli köyünden üç kişi kene ısırması sonucu KKKA’ya yakalandı ve tedaviye alındı. İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri de köyde bilgilendirme yaptı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Önceki gün, Ardanuç’a bağlı Peynirli köyünde babası Zeki G. ile tarlada çalışan Emre Selim G, sırtında bir sızı hissetti. Babası sırtını kontrol ettiğinde kene olduğunu gördü ve çıkardı. Birkaç gün sonra yüksek ateş, halsizlik kusma gibi rahatsızlıkları yaşamaya başlayan Emre Selim G’ye Ardanuç Devlet Hastanesi’nde KKKA teşhisi kondu. Önce Artvin Devlet Hastanesi’ne kaldıran çocuk, durumu ağırlaşınca Trabzon’daki Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’ne kaldırıldı. Bu arada, iki kişinin de Ardanuç Devlet Hastanesi’nde tedavi altında olduğu öğrenildi.

“KENEYE ELLE DOKUNMAYIN”

Kene ısırma vakaları üzerine Ardanuç İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri, peynirli köyünde bilgilendirme yaptı. Tarım İlçe Müdürü Cihat Aktaş’ın da katıldığı çalışmada, köy meydanına “Keneyi hafife almayın, tedbiri elden bırakmayın!” yazılı afiş asıldı. KKKA hakkında broşürler dağıtıldı.

Tarım İlçe Müdürü Cihat Aktaş, peynirli köyü sakini Tuncer Akyüz’ün ahırında kene ilaçlarının nasıl kullanılacağını uygulamalı olarak gösterdi. Aktaş, bu yıl pandemi nedeniyle köy halkıyla toplantı yapamadıklarını ama köy içerisinde gezerek bire bir bilgilendirme yapmaya çalıştıklarını belirtti.

Aktaş, “Keneye elle dokunulmamalı. Sağlık kuruluşundan destek alınmalı. Tavuk beslemek de, kene sayısını azalmasında yararlı olacaktır” diye konuştu.

Köy halkından Tuncer Akyüz, keneyi ısırınca hissettiğini ve o zaman titreme başladığını anlattı. Keneye karşı önlem olarak tarlada çalışırken paçalarını çorabın içine koyarak çalıştığını söyledi.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı yeniden ortaya çıktı

Yorumlar kapalı.