Kılavuz nasıl yazılır? Klavuz mu kılavuz mu? Kılavuz kelimesinin TDK yazılışı

Kılavuz sözcüğünün anlamı ve doğru yazımı pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki TDK sözlüğüne göre kelimenin doğru yazımı nasıl? Kılavuz mu, klavuz mu? Kılavuz kelimesinin sözlük anlamı nedir?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eski Türkçede ”kılabuz” şeklinde yazılan kılavuz kelimesi, kullanıldığı yere üç farklı anlama gelir. İlk anlamı belli bir konuda öncülük ve rehberlik eden kimsedir. Bilim, siyaset ve sanat gibi uzmanlık alanlarında detaylı bilgiler veren el kitaplarına da kılavuz denir. Türk geleneğinde iki kişinin evlenmesi için aracılık yapan ve tarafları görüştüren kişiler de kılavuz olarak adlandırılırdı.

Yazılı kaynaklarda; kılavuz, klavuz ve klavz şeklindeki yazım şekilleriyle karşılaşılmaktadır. Ancak bu kullanımların ikisi yanlış olarak kabul edilmektedir.

Kılavuz TDK’ya Göre Doğru Yazılışı

TDK genel sözlük bir kelimenin tanımını yapmanın yanında bu kelimenin doğru yazımı hakkında da bilgiler verilmektedir. Bu bağlamda “kılavuz” bu kelimenin en doğru yazım şekli olarak belirtilmektedir.

Kılavuz – Doğru

Klavuz – Yanlış

Kılavuz Nedir?

Türk Dil Kurumu tarafınca yayınlanan sözlükte kılavuz ile alakalı farklı tanımlamalar bulunmaktadır. Bu tanımlar ise aşağıdaki gibi sıralanmaktadır.

  • Yol gösteren ve bilgi aktarımı yapan kişi, rehber.
  • Bir alanda yol gösteren kitap.
  • Ruhsal ve zihinsel açıdan ışık veren kimse.

Kılavuz Kelimesinin Cümle İçinde Kullanımı

Bize bu tatilde kılavuzluk eden kişinin verdiği bilgiler eksik ve yanlıştı.

Kılavuz nasıl yazılır? Klavuz mu kılavuz mu? Kılavuz kelimesinin TDK yazılışı

Yorumlar kapalı.