Kıbrıs’ta ‘anlaşmalı evlilikler’ AB pasaportunun yolunu açıyor

Kıbrıs’ta anlaşmalı evliliklerin son dönemde revaçta olması yetkilileri harekete geçirdi. Larnaka Uluslararası Havalimanı'nda 10 kişi gözaltına alındı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son yıllarda para karşılığında verdiği vatandaşlıklarla dünya gündemine oturan Kıbrıs Cumhuriyeti, vatandaşlık sürecindeki yeni bir gelişme ile adından söz ettiriyor. Kıbrıs ve Avrupa Birliği (AB) yurttaşları para karşılığında anlaştıkları üçüncü ülke vatandaşlarının Kıbrıs Cumhuriyeti ve AB yurttaşlığı edinmelerine yardımcı oluyor.

2013 mali krizinin ve korona virüsü salgınının ekonomik sarsıntılarını arkasında bırakmaya çalışan Kıbrıs’ta, polis ve savcılık yasallığı tartışmalı olan evliliklerin araştırılması ve geçersiz kılınması için çalışmalara başladı.

LARNAKA’DA 10 GÖZALTI

Larnaka Uluslararası Havalimanı’nda 10 kadın, üçüncü ülke vatandaşlarıyla ‘sahte evlilikler yaptıklarına’ ilişkin ihbar sonucu polis operasyonu ile gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişileri Kıbrıs’a taşıyan uçak pazar günü öğleden sonra adaya indiği kaydedildi.

Bu kişilerden beşi polise, uçuş biletlerinin ücretinin başka bir kişi tarafından ödendiğini ve sahte evliliklere aracı olmaları için kendilerine para sözü verildiğini söyledi. Sorgu sonucunda sonra insan ticareti mağduru olmadıkları sonucuna varıldı.

Kıbrıs’ın güneyinde para ile satın alınan vatandaşlıklar son yıllarda oldukça revaçta. 2013 krizinden sonra başlayan uygulamadan faydalanan zengin üçüncü ülke vatandaşları kendileri ve aileleri için adadaki yatırımları karşılığında Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı ediniyor. Vatandaşlık edinme işlemlerine Kıbrıs hükümetine yakın avukatlık büroları ile Ortodoks Kilisesi’nin aracılık ettiği son dönemde yerel basına yansıdı.

Maddi imkanları kısıtlı olan diğer üçüncü ülke vatandaşları ise Kıbrıs ve AB vatandaşları ile adada evlenmeleri ve belirli kriterleri karşılamaları sonrasında yurttaşlığı edinebiliyor.

Kaynak: Duvar

Kıbrıs’ta ‘anlaşmalı evlilikler’ AB pasaportunun yolunu açıyor

Yorumlar kapalı.