Kediniz bunları yapıyorsa veterinere götürmeniz gereken başlıca 10 durum

Kedinizin bacaklarını durduk yere sürümeye başlamasında sürekli uyumasına; istifra etmesinden normalden çok daha fazla ya da az konuşmasına kadar her durumla alakalı, kediniz hangi hareketleri yaparsa acilen bir veteriner hekime danışmalısınız ve bunlar ne anlama geliyor olabilir işte detaylar...

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1. İlk olarak, eğer kediniz bacaklarını bir anda sürüklemeye başladıysa acilen bir veteriner hekime danışmalısınız.

Bazen kedilerin vücudunda pıhtı oluşabilir. Eğer bu pıhtı dağılmazsa ve arka bacaklarına doğru ilerlerse, orada sıkışıp bacaklarına giden kan akışını kesebilir.
Bu da kedinizin bacaklarını kontrol edememesine ve düzgün yürüyememesine neden olur. Genellikle bu tarz durumlarda kedinizin bacağı vücudundan çok daha soğuk olur.

Bu tarz kan pıhtıları genellikle kedilerin arka bacaklarında meydana gelir ancak bu ön bacaklarında ya da vücutlarının başka yerlerinde olmayacağı anlamına da gelmez tabii.
Ayrıca bu durum sıklıkla kalp rahatsızlığı olan kedilerle görülür. Bu yüzden de bir veteriner hekime danışmak oldukça önemlidir.

2. Eğer kedinizin nefes alışında bir farklılık olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir veteriner hekime danışın.

Elbette ki her kedi birbirinden farklı nefes alıp verir ancak olağan dışı bir nefes sesi duyduğunuzu düşünüyorsanız mutlaka bir veteriner hekime danışmalısınız.
Öncelikle sakin olun ve kedinizin neden böyle nefes aldığını anlamaya çalışın. Eğer hava çok sıcak değilse ya da uzunca bir süre evin içinde koşturmadıysa kedinizin bir sorunu olabilir.

Önce kedinizin diş etlerinin renginin değişip değişmediğini ve sonrasında da dilini kontrol edin.

Eğer diş etlerinin renginde bir kararma varsa kedinizin ciğerlerinde bir sorun olabilir. Ancak böyle bir durum yoksa bile kedinin nefes alışverişindeki bu değişim küçümsenmemelidir. Bu nedenle belirti olsun olmasın, mutlaka bir veterinere gidin.

3. Kediler çok sık uyuyor biliyorsunuz ki… Ancak kediniz çok fazla uyumaya başladıysa ve sadece yemek yiyip su içmek için kalkıyorsa sağlık sorunları yaşıyor olabilir.

Bu noktada önemli olan kendi kedinizin normal şartlarda ne sıklıkla uyuduğunu bilmeniz ve durumun olağan dışı olup olmadığını tespit edebilmeniz.
Bazen kedilere bulaşan bazı virüsler uyku yapar. Siz farkında olmasanız bile kediniz hasta olduğu için bu davranışı yapıyor olabilir.

4. Sürekli istifra ediyor, tüm yediklerini çıkartıyorsa…

Pek çok kedi iyiydi kötüydü demeden her şeyi yemeye çalışıyor biliyorsunuz ki… Bu nedenle de kedilerin yediklerini çıkarmaları aslında çok acayip bir durum değil. Ancak her zaman durum bu kadar basit de olmayabilir.
Mesela eğer kediniz çok fazla kemik yutmuşsa, bu sindirim sistemine zarar verebilir.

Ya da örneğin kendisine dokunacak veya zehirlenmesine neden olacak bir şeyi tükettiyse vücudu bir tepki olarak yediği şeyi çıkartmaya çalışıyor olabilir. Bu nedenle de eğer kedinizin beslenme düzeninin değişmediğini düşünüyorsanız ancak sürekli yediklerini çıkartıyorsa mutlaka bi veteriner hekime danışın.

5. Eğer kediniz kumuna gidiyor ancak idrarını yapamıyorsa mutlaka bir veteriner hekime danışın. Kediniz idrar yolları enfeksiyonu olmuş olabilir.
 
6. Pek çok kedi kendini temizlemeyi çok sever biliyorsunuz ki. Hatta bazıları tüm gün bile bunu yapabilir…
 
Ancak eğer kediniz sürekli olarak tüy yumağı kusuyorsa ya tüylerini midesine indiremeyecek kadar fazla kendini temizliyor ya da sinirim sistemiyle alakalı ciddi bir sorun yaşıyor olabilir.
Durum hangisi olursa olsun, eğer her zamankinden fazla tüyü kustuğunu düşünüyorsanız mutlaka bir veteriner hekime danışın!

7. Eğer kediniz öksürüyorsa bunun birkaç farklı sebebi olabilir…

Kediniz grip olmuş olabilir. Bu nedenle de boğazında bir sorun vardır.

Ya da kedinizin astımı olabilir, evet. Sorun her ne olursa olsun mutlaka bir veterineri aramanızda fayda var!

8. Eğer kediniz topallıyorsa…

Kediler yüksek yerlere tırmanıp atlamalarıyla meşhurlar biliyorsunuz ki. Bu nedenle kediniz siz fakında bile değilken bir yerden atlamış ve bacağını kırmış / zedelemiş olabilir.
Böyle bir durumda kedinize mutlaka röntgen çekilmesi gerekir. Ancak iş ameliyata kadar gidebilir.

Bu nedenle eğer kedinizin topalladığını gördüyseniz kesinlikle ve kesinlikle bu durumu küçümsemeyin ve acilen bir veteriner hekime gidin.

9. Eğer kediniz normalden çok daha az ya da normalden çok daha fazla miyavlamaya / konuşmaya başladıysa size bir şeyler anlatmaya çalışıyor olabilir.

Unutmayın sadece fiziksel değil, mental sağlık da bu noktada önemli!

10. Ve son olarak, eğer eskisi gibi iştahlı olmadığını düşünüyorsanız ya da yemek yemeyi reddediyorsa mutlaka bir veteriner hekime danışın.

Kediler yalnızca yemekten nefret ederlerse ya da sağlıklarında bir problem varsa yemek yemeyi keserler.

Ancak durum her ne olursa olsun siz mutlaka bir veteriner hekime danışın!

Kediniz bunları yapıyorsa veterinere götürmeniz gereken başlıca 10 durum

Yorumlar kapalı.