Kayserililer van kedisi üretecek

Kayserililer van kedisi üretecek

VKKD başkanı Nuh Mehmet Yakuter, derneğin 6 Nisan 2021’de kurulduğunu, 15 yıllık hayali olan saf ırk Van kedilerini üretmeyi başardıklarını açıkladı.

Yetiştirdikleri kedilerin Türkiye ve dünyada eşi olmadığını, Pekin Üniversitesi’nden sanat tarihi uzmanı Prof. Sung Peng’in geçen yıl, sırf bu saf ırkı tescil etmek ve incelemek için Türkiye’ye geldiğini belirten Yakuter, “Peng’in dünyada saf ırk Van kedisi araştırdığını ve bulunmadığını, bir tek 20-30 yıl öncesinin saf ırk kedilerinin bizde olduklarını beyan etmesi üzerine Van Kedisi Koruma Derneği’ni kurma kararı aldık. Kuruluşu tamamladık. Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı da hazırlamış olduğumuz Van Kedisi Koruma tüzüğümüzü onaylayarak tescil etti” dedi.

AMAÇ YOK OLMASINI ÖNLEMEK

Yakuter, Türkiye’ye ait saf ırkların korunması için, nadir bir tür olan Van kedilerinin neslini sürdürmek istediklerini ifade etti. Ayrıca, derneğin bu kedilerin uluslararası federasyonlarca tanınan secerelere sahip olarak yetiştirilmesinin sağlanması, yurtiçi ve yurtdışı ırk standartlarına uygun hale getirilmesi için gerekli çalışmalarda yapacağını vurguladı.

Yakuter, VKKD’nin Türkiye genelinde hizmet vereceğini belirterek amaçlarını şöyle sıraladı:

“Van kedilerinin beslenme, barınma ve yaşamsal faaliyetlerini sürdürmelerini sağlayacak olan bütün ihtiyaçlarının bulunduğu koşullara uygun, bunun gelecek nesillere aktarılmasına sürdürülebilirliğini sağlamak. Van kedisinin yaşaması için üreyebilmesi, beslenmesi, barınması sağlamak. Türkiye’deki tüm saf ırk Van kedilerini korumak, üretmek geliştirmek ve tanıtmak.

Ülkemizi, Dünya Kedi Federasyonu (WCF) kuruluşuna üye yapmak. World Cat Federation – WCF (Dünya Kedi Federasyonu), The International Cat Association – TICA (Uluslararası Kedi Derneği) ve The Cat Fanciers’ Association – CFA (Kedi Meraklıları Derneği) gibi yurtdışı merkezli global kedi ırk bilimi federasyonlarına kaydolarak; safkan kedi ırklarının etkinleştirilmesi ve geliştirilmesi üretimi için araştırmalar yapmak. Bu kedi ırkı ile ilgili özellikler ve bunlara dair ilmi değerleri korumak, geliştirmek ve tanıtmak.

Sahipsiz, bakıma muhtaç olduğu için korumaya alınması gereken kedilerin sağlığı ve refahı için; bakım, beslenme ve sağlığının korunmasına yönelik çalışmalarda bulunmak.

Global dernekler, yerel, resmi ve özel kurumlar, zootekni ve veteriner hekimlerle kurs, seminer, konferans ve panel gibi eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları düzenlenmesine yardımcı ve destek olmak. Soy ağacı kaydını yapmak için merkezi sistemin oluşturulması. Van kedilerinin köken kontrolü, damızlık kedi değerinin kontrolü ve hayvan bakım programlarının kontrolünü yapmak.”

Exit mobile version