Kaş’a yapılacak maden ocağı saatte 28 kilogram toz açığa çıkaracak

Özellikle yaz aylarında binlerce turist ağırlayan Kaş’ın maden ocaklarıyla başı dertte. Ormanlık alana kurulması planlanan mermer ocağı için ÇED gerekli değildir kararı verildi. Maden ocağında saatte 28 kilogram toz açığa çıkacak.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birgün’den Gökay Başcan’ın haberine göre, ülkenin önemli turizm noktalarından biri olan Antalya’nın Kaş ilçesinde yapılması planlanan mermer ocağı için çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararı verildi. Ormanlık alana yapılması planlanan maden ocağında kilogramlarca toz açığa çıkacak.

Kaş’ın Karadağ Mahallesi’nde, CTM Mermer İç ve Dış Ticaret LTD. ŞTİ. tarafından açılması planlanan maden ocağının proje bedeli 910 bin TL. Şirket 30,96 hektarlık ruhsat alanın 10,84 hektarlık alanında çalışma yapacak. Şirket 43 yıl boyunca işletmeyi düşündüğü maden ocağından senede 100 bin metreküp cevher çıkaracak. Proje kapsamında yılda 10 milyon 350 bin TL kâr edecek.

Projenin yapılacağı 10,84 hektarlık ÇED alanının tamamı ormanlık alan içerisinde yer alıyor. Bölgedeki ağaçların durumuna ilişkin projenin nihai tanıtım dosyasında şu ifadelere yer verildi: “Sahada ağaçların mümkün olduğu müddette taşınması ve taşınmasının mümkün olmaması halinde kesimi Orman Genel Müdürlüğü, Antalya Orman Bölge Müdürlüğü ve alt birimleri tarafından yapılacak ve kesilen ağaçlar Antalya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından değerlendirilecektir.”

Kaç adet ağacın taşınacağı ve kesileceği bilgisi ise dosyada yer almadı.

YAŞAM TAHRİP EDİLECEK

Açık ocak yöntemiyle işletilecek mermer ocağında; cevher çıkarma, taşıma, depolama gibi her aşamasında yaklaşık 28 kilogram toz açığa çıkacak.

Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Murat Akoy, mermer ve taş ocaklarının doğal yaşamı, yaban hayatını geri dönülmez şekilde tahrip edeceğini kaydetti: “Bölgedeki tarım ve turizm faaliyetlerinin yarattığı yüksek kamusal katma değerde, mermer ocağının kurulması sonrasında büyük kayıp yaşanacağı, bölgenin sosyoekonomik yapısının bu genişlemeden olumsuz etkileneceği ortada. Köylünün geneline istihdam ve gelir sağlayan doğa dostu projelere ağırlık vermek gerekirken stratejik değeri ve kıymeti olmayan mermer ocaklarının Kaş’ta yapılmak istenmesi üzüntü verici.”

Kaş’a yapılacak maden ocağı saatte 28 kilogram toz açığa çıkaracak

Yorumlar kapalı.