Karar yazarı Kahveci: Bu gidişle emeklilere bile reel maaş ödenemeyecek

"Geçmişi sattık ama yetmedi, devasa bir borçlanma batağına gömülü durumdayız. O da yetmedi, Hazine garantileri ile gelecek gelirlerimizi bile şimdiden satıyoruz"

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Karar gazetesinin ekonomi yazarı İbrahim Kahveci, Türkiye’nin gittikçe yaşlandığını, ülke nüfusunun göçmenler sayesinde arttığını yazdı. “Yakın zamanda Türkiye’nin yaşlı ve fakir bir ülke olarak kalacağını” söyleyen Kahveci, “Bu gidişle emeklilere bile reel maaş ödenemeyecek” dedi.

Kahveci, bugünkü köşe yazısına “Türkiye için tarihi fırsat yılları bitiyor. Hatta aslında bitti bile…” ifadeleriyle başladı ve şunları yazdı:

Yaşlanıyoruz; hem de çok hızlı yaşlanıyoruz. On yıl önce 28,8 olan ülke nüfusunun yaş ortalaması 2019 yılında 32,4’e çıktı. 5 milyon olan 65+ yaş nüfus ise on yıl sonra 8 milyon sınırına dayandı. Doğum sayıları hızla düştü. Nüfusun kendini aynı seviyede tutması için kadın başına 2,1 olan doğum sayısının altına düştük bile. (2019 yılı 1,88) 2019 yılında 1 milyon 318 bin doğum olmuş ama bu doğumların 1 milyon 139 bininde anneler Türkiye’de doğmuş. Ya da bir başka veri üzerinden ifade edelim: 2009-2019 arası on yılda 12 milyon 995 bin toplam doğum olurken 3 milyon 970 bin ölüm gerçekleşmiş. Nüfus artışı 9 milyon 25 bin olması gerekirken. 10 milyon 540 bin kişilik artış oluyor. Kısaca ülke nüfusumuz göçmenler sayesinde artıyor.

“Ülkemiz yakın zamanda yaşlı ve fakir bir ülke olarak kalacak. Hatta net olarak ifade edeyim, bu gidişle emeklilere bile reel maaş ödenemeyecek” ifadesini kullanan Kahveci, şunları söyledi:

Bugünden yarına bir varlık bırakmıyoruz. Ülke olarak Cumhuriyet tarihinin varlıklarını zaten sattık. Geçmişi sattık ama yetmedi, devasa bir borçlanma batağına gömülü durumdayız. O da yetmedi, Hazine garantileri ile gelecek gelirlerimizi bile şimdiden satıyoruz. Varlık Fonu geleceğimize bir varlık oluşturma fonu değildir. Ülkenin geleceğini satmakla meşgul bir gelecek satışı fonudur.

Türkiye’de 13 milyonunun üzerinde kişinin emekli maaşı aldığını belirten Kahveci, şöyle devam etti:

2019 yılında sadece emekli maaşı ödemeleri 300 milyar lirayı buldu. Bu yıl ise emekli maaşı ödemeleri 350 milyar lirayı ve toplam SGK giderleri ise 550 milyar lirayı bulacak. SGK zaten topladığı prim gelirleri ile giderlerini karşılayamıyor. Bütçeden aktarılan para ile sosyal güvenlik sistemimiz ağır aksak yürüyor. Bu yıl SGK’ya bütçeden aktarılan açık finansmanı ve 5 milyona yaklaşan kamu personel maaşları vergi gelirlerinin yüzde 87’sine karşılık geliyor. Pandemi etkisi bitse bile bu harcama oranı yüzde 75’lerin altına kolay inemez. Hadi ülkemizde yönetim değişti ve istihdam arttı. Böylece SGK daha çok prim toplasa bile artık SGK açığı+kamu personel giderlerinin bütçe vergi gelirlerine oranını yüzde 50’nin altına yıllarca düşüremeyiz.

Kahveci, “Çalışmak ve üretmek zorundayız. Başka yolumuz yok” yorumunu yaptı.

Karar yazarı Kahveci: Bu gidişle emeklilere bile reel maaş ödenemeyecek

Yorumlar kapalı.