Karantinaya alınan Vuhan’daki Türkler konuştu: Halk gıda stoğu yapıp evlerine kapandı

Çin'de salgına dönüşen koronavirüsü nedeniyle karantinaya alınan Vuhan kentindeki Türkler, yaşadıklarını anlattı: Halk gıda stoğu yapıp evlerine kapandı, marketler boşaldı, ulaşım ve kente giriş çıkışlar durduruldu.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin’de salgına dönüşen yeni tip koronovirüsün ortaya çıktığı, 11 milyon nüfuslu Vuhan kentinde kente giriş çıkış kapatıldı. ‘Maske takın’ çağrısından sonra halkın yüzde 95’inin maske taktığı kentte toplu taşıma da durduruldu, hayat durma noktasına geldi.

‘Bir hafta süre verildi’

Vuhan’da yaşayan İngilizce öğretmeni Burcu Öner, kentte mevcut önlemlerin alınmasının ardından sabah saatlerinde halka gıda stoğu yapmaları talimatının verildiğini söyledi: “Kentteki marketlerin yerel saatle 17.00’den itibaren kapanacağı bildirildi. Kentte su siparişleri bile durdurulmuş durumdaydı. Marketlerden alabildiğimiz kadar su almaya çalıştık. An itibarıyla halk, Çin devleti ne derse onu uygulamaya çalışıyor. Bir hafta süre verildi.”

Öner, halkın mevcut önlemlerin bir hafta sonra sona ermesini umduğunu belirterek, “Karantina ortamı daha uzun sürerse insanlar kendi yöntemleriyle Vuhan şehrinden kaçmaya çalışacaklar diye düşünüyorum” dedi.

‘Marketlerin hepsi faal değil’

Kentte yüksek lisans yapan Hasan Topal da şunları aktardı: “Genel olarak şu anda dışarı çıkmamaya çalışıyorum. Dün yapılan bildirimden dolayı alışverişimin bir kısmını bugün yaptım. Bir hafta boyunca beni idare eder diye düşünüyorum. Buradaki 10 kadar Türk ile iletişim halindeyim. Dışarı çıktığımızda sağlık açısından gözlük takmaya çalışıyorum, maskeyi sürekli takıyorum.”

Topal, “Halkta bir tedirginlik var. Bazı insanlar aşırı tepki gösterip (marketlere) saldırı durumuna geçti. Çoğu yer boşaldı. Bugünden itibaren bir şeyler almak gayet zor. Yakın çevremdeki bütün iş yerleri tatile girdi. Marketlerin tamamı faal değil. Bir kısmı açık, bir kısmı tatile girdi.” diye konuştu. (Kaynak: Euronews)

Veteriner Odası: Hayvanlardan kaynaklandığına dair veri yok

Çin’deki yayılan virüsle ilgili İstanbul Veteriner Hekimler Odası’ndan da bir açıklama geldi. Açıklamada, “Salgınla ilgili yazılı ve görsel medyada çok sayıda görüş bildirilmektedir. Sosyal medyada yapılan çok sayıda paylaşımla oluşan bilgi kirliliği, özellikle bir hayvanla yaşayanlarda kaygıya neden olmaktadır. Bu salgının hayvanlardan kaynaklandığına dair herhangi bir somut veri bulunmamaktadır. Bilgi kirliliği oluşmaması açısından, ulusal ve uluslararası otoritelerin yaptığı ve yapacağı açıklamaları izlemekte yarar vardır” denildi.

İVHO Yönetim Kurulu Başkanı imzasıyla yayınlanan açıklamada vatandaşlara, bireysel korunma tedbirlerini almaları, kalabalık yerlerde mümkün olduğunca dikkatli olmaları ve uluslararası yolculuk yapacaklarsa maske kullanmaları tavsiye edildi.

Karantinaya alınan Vuhan’daki Türkler konuştu: Halk gıda stoğu yapıp evlerine kapandı

Yorumlar kapalı.