Karadeniz’de çok sayıda yunus ölümü yaşanıyor

Türk-Deniz-Araştırmaları-Vakfı

Son bir aydır özellikle Batı Karadeniz kıyılarında olağandışı yunus ölümleri görülüyor. Tırtak türü olduğu açıklanan yunusların ölüm nedeni ağda boğulma olarak tespit edildi.

Ölü bulunan yunuslardan 4’ünün otopsi işlemlerinin Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinde yapıldığını belirten Özsandıkçı, “Tarım ve Orman Bakanlığı Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsünden uzman bir veteriner hekimin de katılımıyla incelememizi yaptık. Hayvanların balıkçılık etkileşimine bağlı olarak öldükleri sonucuna ulaştık.” dedi.

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Batı Karadeniz kıyılarında olağandışı yunus ölümü görüldüğünü açıkladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan TÜDAV, şunları kaydetti:

Son bir aydır Türkiye’nin özellikle Batı Karadeniz kıyılarında tırtak türü (Delphinus delphis) yunusların ölümlerinde olağandışı bir artış gözlenmektedir. Şubat ayının son haftası başlayan süreç, Karaya Vuran Deniz Memelileri İletişim Ağı’mıza gelen ihbarlar ve medyaya yansıyan kayıtlar ile 80 bireyi aşmıştır. Ölümlerin görüldüğü sahiller batıdan doğuya; Ormanlı, Akpınar, Ağaçlı, Kısırkaya, Kilyos, Rumeli Feneri, İstanbul Boğazı, Kilyos, Sahilköy, Alacalı, Şile, Karasu, Zonguldak ve Sinop’tur, yani Türkiye’nin Batı Karadeniz sahilleridir.

Uzmanlarımızın ulaşabildiği tırtak bireylerinin bilimsel incelemesi sonucunda ölüm sebeplerinin balıkçılık etkileşimine bağlı olarak ağda boğulma olduğu belirlenmiştir. Geçmiş yıllara kıyasla yılın bu döneminde neden bölgede yoğunlaştıkları ve dolayısıyla tesadüfi ağa yakalanma vakalarının neden bu kadar artığı ise henüz net değildir; bu konuda araştırmalarımız devam etmektedir. İklim etkisi, olağandışı gemi trafiği, balık göçleri ve/veya kuzeydeki yoğun sualtı/suüstü askeri faaliyetlerden dolayı tırtakların güneye güvenli kıyılara inmiş olabileceği incelenmektedir.

Açık deniz türü olan tırtakların tesadüfi ağa yakalanma vakalarının genellikle görüldüğü balıkçılık yöntemleri küçük pelajik balıkların avlanmasını hedefleyen gırgır ve ortasu trolüdür.

Av yasaklarının başlayacağı 15 Nisan’a kadar koruma altındaki tırtaklarla etkileşimin azaltılması için tüm balıkçılarımızdan azami dikkat ve özeni göstermelerini, özellikle gırgır balıkçılığında ağda yunus olduğu fark edildiği zaman mantar yaka batırılarak yunusların ağdan çıkarılmasını, Sahil Güvenlik ve Bakanlık yetkililerinden de bölgede denetim faaliyetlerini artırmalarını rica ediyoruz.

TÜDAV yıllardır ülkemizin bütün denizlerinde karaya vuran deniz memelerinin kayıtlarını tutmaktadır. Bu konudaki çalışmalarımızı web sitemizden (www.tudav.org) görebilirsiniz Kamuoyundan ve yetkililerden karaya vuran tüm deniz memelilerini vakfımıza bildirmelerini rica ediyoruz.

TÜDAV, karaya vuran yunuslara çıplak elle dokunulmaması gerektiği konusunda da uyardı: “Karaya vuran deniz memelilerini lütfen çıplak elle ellemeyiniz, dokunmayınız. Memeli olduklarını, size geçebilen hastalıkları olabileceğini unutmayınız.”

Exit mobile version