Kandilli Rasathanesi nedir? Kandilli Rasathanesi ne iş yapar?

Türk bilim tarihinin önemli kurumlarından biri olan Kandilli Rasathanesi nedir? Kandilli Rasathanesi ne iş yapar?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kandilli Rasathanesi, 1868 yılında Rasathane-i Amire adıyla kurulmuş olan Türk bilim tarihinin önemli kurumlarından biridir. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Enstitü kapsamında; deprem mühendisliği, jeodezi, jeofizik anabilim dalları ile astronomi, jeomanyetizma, meteoroloji laboratuvarları bulunmaktadır.

Kandilli Rasathanesi, 1868’de Pera tepesinde kurulan ve Osmanlı döneminde meteorolojik gözlemler yapılan Rasathane-i Amire‘ye dayanıyor. İlk müdürü Aristide Coumbary olan rasathanede, Bağdat, Köstence ve Diyarbakır’a kadar 19 merkezde test edilen hava durumunun telsizlerle aktarılmasıyla ilk gözlem çalışmaları başlamıştı. İşte, konuya dair merak edilen ayrıntılar…

Türk bilim tarihinin önemli kurumlarından biri olan Kandilli Rasathanesi 1868 yılında Rasathane-i Amire adıyla kuruldu. Fransız hükümeti, rasathanenin kuruluşunu hava tahminlerinin telgrafla diğer merkezlere iletilmesi amacıyla desteklemiştir. Avrupa’dan satın alınan gözlem aletleri ile Pera’da 74 metre yüksekliğindeki bir tepede kurulan rasathanenin ilk müdürü Aristide Coumbary’dir.

31 Mart Vakası (12 Nisan 1909) sırasında tahrip edildi ve Maçka’ya taşındı. Matematikçi hem de din adamı Fatin Hoca (Gökmen) tarafından 1911 yılında halen bulunduğu yer olan Kandilli’ye taşındı.

1982’ye kadar Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı kalan Rasathane, 1982’de Boğaziçi Üniversitesi’ne devredildi. Daha sonra 28.03.1983 tarih ve 2809 sayılı yasayla kanunlaşan 41 sayılı kararnameyle; üniversite bünyesinde; Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) adını aldı. Enstitü kapsamında; deprem mühendisliği, jeodezi, jeofizik anabilim dalları ile astronomi, jeomanyetizma, meteoroloji laboratuvarları bulunmaktadır.

Kandilli Rasathanesi nedir? Kandilli Rasathanesi ne iş yapar?

Yorumlar kapalı.