Kanada, ‘Karabağ’ iddiaları sonrası Türkiye’ye İHA ekipmanı satışını askıya aldı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kanada, Türkiye’ye bazı insansız hava aracı ekipmanlarının satışını askıya aldı ve ekipmanın Dağlık Karabağ’da Ermenistan’la savaşan Azeri güçleri tarafından kullanıldığı iddialarını araştırdığını açıkladı.

Silahlanma karşıtı Kanadalı bir örgüt olan Project Ploughshares, Azerbaycan tarafından yayınlanan hava saldırıları görüntülerine dayanarak çatışmada kullanılan insansız hava araçlarının L3Harris Technologies şirketinin Kanada’daki birimi olan L3Harris Wescam tarafından üretildiğini tespit etmişti.

Kanada Dışişleri Bakanı Francois-Philippe Champagne, ihracat izinlerini askıya aldığını belirterek, şöyle konuştu: “Kanada’nın güçlü ihracat kontrol rejimine uygun olarak ve devam eden çatışmalar nedeniyle, durumu daha ayrıntılı değerlendirmek için zaman tanımak amacıyla Türkiye’ye yönelik ihracat izinlerini askıya aldım.”

Globe and Mail gazetesi, L3Harris Wescam’in insansız hava aracı üreticisi Baykar’a bu yıl yedi sistem satmak için izin aldığını söyledi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan tepki

“Kanada’dan beklentimiz ülkesindeki Türkiye karşıtı çevrelerin etkisi altında kalmadan ve dar siyasi çıkar hesaplarına hapsolmadan hareket etmesidir”

İhracatın askıya alınmasının ardından Türkiye’den ilk tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Kanada’nın “müttefiklik ruhu”na uygun davranmadığı görüşüne yer verildi.

Açıklama şöyle:

Kanada’nın Azerbaycan’ın 30 senedir Ermenistan işgali altındaki topraklarını kurtarmak için verdiği haklı mücadeleyi gerekçe göstererek, bazı askeri ürünlerin ülkemize ihraç izinlerinin askıya alındığına ilişkin açıklaması bu ülkenin çifte standartlı yaklaşımının göstergesidir.

Kanada’nın, bu yüzyılın en büyük insanlık dramlarından birinin yaşandığı Yemen’deki krize askeri olarak müdahil olan ülkelere silah ihraç etmekte herhangi bir beis görmezken ve BM uzmanlarınca hazırlanan raporlarda dahi eleştiri konusu olan bu silah satışlarını bölgesel güvenliğe katkı olarak takdim ederken, bir NATO müttefikine savunma ürünleri ihracatını engellemesinin herhangi bir izahatı olamaz.

Kanada, özellikle Barış Pınarı Harekatı’nı başlattığımız dönemden bu yana, Müttefiklik ruhuna uymayacak şekilde, ülkemize yönelik askeri malzeme ihracat izinleri konusunda engeller çıkarmakta, işbirliğinden uzak bir tutum sergilemektedir.

Türkiye kapsamlı bir ihracat kontrol rejimine sahiptir ve sözkonusu rejimlerden kaynaklanan yükümlülüklerini de titizlikle uygulamaktadır.

Kanada’dan beklentimiz, çifte standartlardan uzak bir politika izlemesi, ülkesindeki Türkiye karşıtı çevrelerin etkisi altında kalmadan ve dar siyasi çıkar hesaplarına hapsolmadan hareket etmesidir.

Kanada Dışişleri Bakanı, geçen hafta yaptığı açıklamada, Türkiye’ye satılan silahların insan hakları ihlallerine yol açtığının tespit edilmesi durumunda ihracat izinlerini askıya alma sözü vermişti.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau gazetecilere verdiği demeçte, “Champagne’den müttefiklerimizle Doğu Avrupa ve Kafkasya’daki, özellikle Dağlık Karabağ’daki gelişmeleri görüşmek üzere Avrupa’ya gitmesini istedim” demişti.

Kanada, ‘Karabağ’ iddiaları sonrası Türkiye’ye İHA ekipmanı satışını askıya aldı

Yorumlar kapalı.