Kalp krizi nedir, her göğüs ağrısı kalp krizi belirtisi midir?

Doç. Dr. Muhammed Keskin, kalp kriziyle ilgili merak edilenleri anlattı. Keskin, "Göğüs ağrım var acaba kalp krizi mi geçiriyorum?" başlıklı paylaşımında kalp krizi nedir, her göğüs ağrısı kalp krizi midir? gibi sorulara cevap verdi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Doç. Dr. Muhammed Keskin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarla, kalp krizi hakkında bilgi verdi.

“Göğüs ağrım var acaba kalp krizi mi geçiriyorum?” başlığıyla merak edilenleri yanıtlayan Doç. Dr. Keskin, kalp krizi nedir, her göğüs ağrısı kalp krizi midir? gibi soruları cevapladı.

Kalp krizi nedir, her göğüs ağrısı kalp krizi belirtisi midir?

Polikliniklerde bu kadar ayrıntılı aktarmanın mümkün olmadığını ifade eden Doç. Dr. Keskin, takipçileriyle şu bilgileri paylaştı

  • “Kalp krizi ve kalp-damar hastalıkları günümüzde en sık ölüm nedenidir. Kalp krizi, kalbi besleyen üç ana damardan birindeki tıkanıklık sonucu ortaya çıkar. Günümüzde acil anjiyo ve stent işlemleriyle açılan damarlar sayesinde milyonlarca insan yeniden hayata tutunmuştur.
  • Kalp krizinde ilk 2 saat hayati öneme haiz olup bu sürede tıkanan damar açılamazsa genellikle hasar kalıcı olmakta ve ölüm riski yükselmektedir. Ani kalp durması, hayatı tehdit eden ritim bozuklukları, şok ve kalp yetmezliği nedeniyle birçok hastamı kaybettim.
  • Asıl sebep ise kalp krizinin en önemli göstergesi olan göğüs ağrısını önemsememekten kaynaklanıyordu. Peki her göğüs ağrısı önemli midir? Kalp krizindeki göğüs ağrısının kesin bir tarifi olmamakla beraber genellikle göğüste baskı, yanma ve sıkışma hissi ile ortaya çıkar.
  • Göğüs ağrısı sol kola, sırta ve karnımıza yayılabilir ve bu yayılmalardan dolayı sinir sıkışması, gastrit, boyun fıtığı ve kas ağrısıyla karıştırılabilir. Genellikle batma, bıçak saplanır tarzda ve noktasal ağrılar kalbe ait olmayıp diğer sebeplere bağlıdır.

Kalp krizi nedir, her göğüs ağrısı kalp krizi belirtisi midir?

  • Burada en önemli nokta ise ani başlayan göğüs ağrısında mutlaka acil servise başvurulması gerektiğidir. Göğüs ağrısı bazen kısa süreli olup eforla artabilir ve önemsenmeyebilir. Halbuki bu tür göğüs ağrıları kalp krizinin erken belirtisi olup mutlaka sizi doktora götürmelidir.
  • Kadınlarda kalp krizi her ne kadar daha nadir olsa da erkeklerden daha ölümcüldür. Çünkü kadınlarda tipik bir göğüs ağrısı olmayabilir ve hedef şaşırtabilir. Ağrı kesici alınca ağrının geçmesi de kalp krizini gölgeleyebilir.
  • Özellikle ülkemizde kadınlar genellikle hastaneye uzak kalmakta ve şikayetlerini dile getirmedikleri için kalp krizinin ölümcül riskleriyle yalnız kalmaktadır. Kadınlarda göğüs ağrısı olmasa bile ani başlayan sırt, karın ve boyun ağrılarında kalp krizi akla gelmelidir
  • Göğüs ağrısında kalp krizini düşündüren risk faktörlerine örnek olarak ileri yaş, menopoza girmiş olmak, sigara kullanımı, hipertansiyon, şeker hastalığı, daha önce kalp krizi ve stent öyküsünün olması gösterilebilir.

Kalp krizi nedir, her göğüs ağrısı kalp krizi belirtisi midir?

  • Gençlerde ve bu risk faktörlerinin olmadığı kişilerde kalp krizinin riski ciddi olarak düşmektedir. Yukarıdaki risk faktörlerinin varlığında göğüs ağrısı ciddiye alınmalı ve hastaneye başvurulmalıdır.
  • Özetle; her ne kadar her göğüs ağrısının sebebi kalp krizi olmasa da riskli kişilerde yeni başlayan göğüs ağrısında kalp krizi mutlaka akla gelmeli ve hastaneye başvurulmalıdır.”

https://twitter.com/drmuhammedkeskn/status/1339306090517983234

Kalp krizi nedir, her göğüs ağrısı kalp krizi belirtisi midir?

Yorumlar kapalı.