"Kadına şiddet azalıyor mu bilmiyoruz ama erkeklerin ceza almadığını biliyoruz"

“Kadına şiddet azalıyor mu bilmiyoruz ama erkeklerin ceza almadığını biliyoruz”

TMMOB Kadın Çalışmaları Grubu'ndan Ayşegül İbici Oruçkaptan, 8 Mart'a yönelik, kadına şiddetin azaldığı yönündeki iddialara, "Kadına karşı şiddet azalıyor mu bilmiyoruz ama erkeklerin ceza almadığını biliyoruz" diye konuştu. KESK Kadın Meclisi'nden Gülistan Atasoy, "Kadınların hem emekleri üzerinde hem bedenleri üzerinde kurulmak istenen denetime karşı" 8 Mart'ta birlik olma çağrısı yaptı.

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Kadın Çalışmaları Grubu’ndan Ayşegül İbici Oruçkaptan, kadına yönelik şiddetin azaldığı iddialar için, “Kadına karşı şiddet azalıyor mu bilmiyoruz, ama erkeklerin ceza almadığını biliyoruz” dedi. KESK Kadın Meclisi’nden Gülistan Atasoy, “Kadınların hem emekleri üzerinde hem bedenleri üzerinde kurulmak istenen denetime karşı” 8 Mart’ta birlik olma çağrısı yaptı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), TMMOB kadın komisyonları temsilcileri, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne yönelik açıklama yaptılar. Kadın komisyonu temsilcileri, pandemide artan ev içi şiddete ve artan kadın emeğine dikkat çekerek, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Kanunun etkin uygulanması isteklerini yinelediler.

“BAKANLIĞIN VE MÜDÜRLÜKLERİN BASKISIYLA DOKTORLAR KÜRTAJDAN ÇEKİNİYOR”

TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu’ndan Deniz Erdoğdu, “Kürtajın Sağlık Bakanlığı ve il sağlık müdürlüklerinin baskısıyla doktorlar tarafından reddedildiğini ve özellikle göçmen kadınların merdiven altı kurumlara gitmek zorunda kaldığını” söyledi. Kürtaj için kamu hastanelerine başvurduğunda reddedilen kadınlar olduğunu anlatan Erdoğdu, parası olmadığı için özel sağlık kurumlarına başvuramayanların ve özellikle göçmen kadınların merdiven altı yerlere başvurmak zorunda kaldıklarını belirtti.

“PANDEMİDE ŞİDDET ARTTI”

KESK Kadın Meclisi’nden Gülistan Atasoy, geçen aylarda İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan kadına yönelik şiddetin azaldığına yönelik açıklamalara ilişkin, “Hem Türkiye’de hem de dünyanın tümünde kadına yönelik şiddet arttı. Açıklamalar aksini iddia etse de, günde en az 3 kadının öldürüldüğüne ve çok daha vahşice öldürüldüğüne tanık olduk” dedi. Atasoy, 8 Mart’a giderken “Kadınların hem emekleri üzerinde hem bedenleri üzerinde kurulmak istenen denetime karşı, şiddete karşı” bir arada durma çağrısı yaptı.

“ERKEKLERİN CEZA ALMADIĞINI BİLİYORUZ”

TMMOB Kadın Çalışmaları Grubu’ndan Ayşegül İbici Oruçkaptan, kadına şiddetin azaldığı yönündeki iddiaları, “Kadına karşı şiddet azalıyor mu bilmiyoruz, ama erkeklerin ceza almadığını biliyoruz” sözleriyle değerlendirdi. Türkiye’de ve dünyada her meslekten kadının şiddete maruz kaldığını belirten İbici Oruçkaptan,”8 Mart sembolize bir gün, her gün kadınlar için önemli” dedi.

“PANDEMİDE ÖNCE KADIN İŞÇİLER İŞTE ÇIKARILDI”

DİSK Kadın Komisyonu’ndan Nevin Kızılöz, “Pandemide, Her sıkıntıda kadın işçiler işten çıkartılıyor” diyerek Kod 29’dan dolayı işten çıkarılan kadınlara da dikkat çekti. İşverenin, işçi haklı olsa bile kıdem tazminatı ödememek için işten çıkış sebebi olarak ilgili kanundaki 29 numaralı koda dayanarak “yüz kızartıcı suçları” kullandığını hatırlatan Kızılöz, “Hiçbir denetim yapılmadan kadınlar ve erkekler işten çıkarıldı. Bunun bir an önce denetime tabi tutulmasını talep ediyoruz” dedi.

“Kadına şiddet azalıyor mu bilmiyoruz ama erkeklerin ceza almadığını biliyoruz”

Yorumlar kapalı.