Kadın vekiller ‘sessiz kalmaları’ şartıyla üst düzey toplantılara katılabilecek

Japonya'da iktidarda olan Liberal Demokrat Parti (LDP), kadın milletvekillerinin örgütün yaptığı üst düzey toplantılara 'sessiz kalmaları şartıyla' artık katılabileceğini açıkladı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Japonya’da Olimpiyat Komitesi eski Başkanı Yoshiro Mori’nin “kadınlar çok konuşuyor” söylemleri sonrası gelen baskılar sonucunda istifa etmesinin ardından ülkede kadınlarla alakalı yeni bir tartışma gündemi daha oluştu.

LDP Genel Sekreteri Toshihiro Nikai, üst düzey kurul toplantılarına beş kadın milletvekilinin katılabileceğini ve bu şekilde parti içerisinde hangi konuların tartışıldığını daha rahat anlayabileceğini söyledi.

Kurul üyelerinin yeniden seçildiğini hatırlatan 82 yaşındaki Nikai, bu toplantılar esnasında kadınların gözlemci konumunda yer alacağını ve söz alma haklarının olmayacağını, eğer isterlerse kadın milletvekillerinin toplantı sonrası sekreterlik ofisine gidip görüşlerini bildirebileceğini ifade etti.

Tokyo meclisinde kadınlardan oluşan bir grup geçtiğimiz günlerde iktidar partisi LDP’ye kadınlara hükümette daha önemli ve etkin roller vermesi konusunda baskı yapmıştı.

Euronews’de yer alan habere göre, Japonya’nın eski başbakanlarından Yoshiro Mori’nin “kadınlar çok konuşuyor” söylemleri ve akabinde istifa etmesi ülkedeki gündemini koruyor. Mori, kadınların rekabetçi bir yapıya sahip olduğunu ve toplantılar esnasında biri söz alınca, diğerlerinin de konuşmak istediğini belirtmiş, yanlış anlaşılan sözleri sonrasında da özür dilemişti.

Kadın vekiller 'sessiz kalmaları' şartıyla üst düzey toplantılara katılabilecek

Yeni Olimpiyat Komitesi Başkanlığına kadın aday düşünülüyor

Japonya’da olimpiyat komitesi gelen tepkiler sonrası Mori’nin yerine kadın bir başkan seçmeyi düşünüyor. En büyük adaysa eski paten sporcusu nadir “kadın kabine üyelerinden” Olimpiyat Bakanı Seiko Hashimoto.

Dünyanın en büyük 8 ekonomisi arasında yer alan eğitim, sağlık ve teknoloji alanında zirveye oynayan Japonya’da kadınların toplum hayatında pek söz sahibi bulunmuyor. Ülke geleneklerine bağlı olan Japon halkında ataerkil bir toplum hayatı benimsenmiş durumda.

Dünya Ekonomik Forumu’nun 2020 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği verilerine göre Japonya, toplumdaki kadın hakları ve cinsiyet eşitsizliği alanında 153 ülke arasında 121’inci sırada yer alıyor. Dünyanın en büyük ekonomileri arasında ise sonuncu sırada.

Kadın vekiller ‘sessiz kalmaları’ şartıyla üst düzey toplantılara katılabilecek

Yorumlar kapalı.