KADES’e olan yüksek talep aslında şiddetin göstergesi

AKP, İstanbul Sözleşmesi’ni fesheden ve 6284 sayılı kanun üzerinde değişiklik yapılması gerektiğini söylerken AKP’liler ise kadına yönelik erkek şiddetini engellediklerini iddia ediyor. AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, yaklaşık 2,5 milyon kadının Kadın Acil Destek İhbar Sistemi (KADES) uygulamasını cep telefonuna indirdiğini açıkladı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çalık, uygulamanın ne kadar çok indirildiğiyle övünürken söz konusu talep kadınların kendini güvende hissetmediğinin ve çok sayıda kadının şiddete maruz bırakıldığının da bir göstergesi. KADES, çok sayıda kadına yönelik erkek şiddeti vakasını engellemede önemli bir rol üstleniyor. Ancak ‘KADES’in ne kadar çok indirildiği övgü konusu bir durum mu?’ sorusu kafalarda soru işaretlerine neden oluyor.

Kadınların kendini güvende hissetmediği TÜİK verilerine de yansımış durumda. TÜİK verilerine göre gece yalnız yürürken kendini güvende hissetmeyen kadınların oranı yüzde 51,3. Verilere göre kadınların yüzde 21,7’si evinde bile kendini güvende hissetmiyor. Kadına yönelik erkek şiddeti ve kadın cinayetleri ise her geçen gün biraz daha yoğunlaşıyor. Dünya üzerinde 3 kadından biri yaşamı boyunca şiddetle karşılaşıyor.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre bu yıl 130 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Öte yandan aynı açıklamada Çalık, “Yasada, Anayasa’da, eylem planlarında var olmasına rağmen uygulamadan kaynaklanan eksiklikleri tespit ettik. Anayasa, yasa ve genelgemiz elimizi çok güçlendiriyor” dedi. Çalık, yasa ve Anayasa’nın kadın cinayetleri ve erkek şiddetini durdurmada oldukça yeterli olduğunu ancak uygulamanın sorunlu olduğunu itiraf etmiş oldu.

KADES’e olan yüksek talep aslında şiddetin göstergesi

Yorumlar kapalı.