Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER), “Kademeli tarife nedir, günlük ortalama tüketim nasıl hesaplanır, kademeli tarifeden çıkma hakkı var mı, abone grubu nasıl öğrenilir” gibi soruları yanıtladı.
Verilen cevaplara göre, tüketicinin kademeli tarifeden çıkma hakkı bulunacak. Şehit Aileleri ve Muharip Malul Gaziler kademeli tarife kapsamı dışında kalacak. Kademeli elektrik tarifesi, elektrik faturalarının “Fatura Detayı / Enerji Bedeli” bölümünde, “Düşük Kademe” ve “Yüksek Kademe” olmak üzere iki ayrı şekilde gösterilecek. Bu bölümde, her iki kademede tüketilen elektrik kWh (kilovatsaat) miktarı ve uygulanan birim fiyatları yer alacak.
ELDER’den tüketicilerden gelen sorular ve bunlara yanıtlara ilişkin açıklaması şöyle:
“KADEMELİ ELEKTRİK TARİFESİ NEDİR?
Kademeli elektrik tarifesi; mesken tek zamanlı alçak gerilim abonelerinin tükettiği elektriğin bedelinin 2 kademe halinde belirlenmesini ifade eden bir tarife sınıfıdır. Bu tarifeye göre günlük 5 kWh (kilovatsaat) ve altında olan tüketimler düşük kademeli, bu miktarın üzerindeki kalan tüketimler ise yüksek kademeli tarife birim fiyatından hesaplanmaktadır.
KADEMELİ ELEKTRİK TARİFESİ HANGİ ABONE GRUPLARI İÇİN GEÇERLİDİR?
Kademeli elektrik tarifesi, sadece mesken tek zamanlı alçak gerilim abone grubunu kapsamaktadır. Mesken AG (alçak gerilim) Çok Zamanlı, Mesken OG (orta gerilim), Ticarethane, Tarımsal Sulama veya Sanayi abonelerinde kademeli elektrik tarifesi uygulaması bulunmamaktadır.
KADEMELİ ELEKTRİK TARİFESİ HANGİ TARİHTEN İTİBAREN GEÇERLİ?
Kademeli elektrik tarifesi; Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) 31.12.2021 tarihli 10707 no’lu kararı ile 01.01.2022 tarihi itibarıyla mesken tek zamanlı alçak gerilim abone grubunda olan tüm tüketiciler için geçerli olmak üzere başlatılmıştır.
KADEMELİ TARİFEDE TÜKETİM SINIRI NEDİR?
EPDK, 2022 yılı için kademeli elektrik tarifesi sınırını günlük 5 kWh (kilovatsaat) olarak belirlemiştir. Bu tüketimin altında kalan bölüm düşük, üstünde kalan bölüm ise yüksek kademe olarak kabul edilmiştir. Belirlenen günlük 5 kWh (kilovatsaat) sınır değerinin okuma periyoduna esas gün sayısı ile çarpılması ile dönemsel düşük kademeli tüketim ve yüksek kademeli tüketim miktarları belirlenir.
KADEMELİ ELEKTRİK TARİFESİNDE FATURA HESAPLAMASI NASIL YAPILMAKTADIR?
Abonelerin tüketim miktarları baz alınarak hesaplama yapılan bu tarifede, günlük ortalama 5 kWh’ya (kilovatsaate) kadar olan tüketimler birinci kademe olan Düşük Tüketimli Kademe’den, bu limitin üzerinde kalan tüketimler ise ikinci kademe olan Yüksek Tüketimli Kademe’den hesaplanarak faturalandırılmaktadır. İki tüketimin toplamına, dağıtım bedeli ve mevzuat gereği alınması zorunlu vergi kalemleri dahil edilerek toplam fatura oluşturulur.
OKUMA PERİYOTLARI KAÇ GÜN OLARAK BELİRLENİR?
EPDK mevzuatına göre okuma periyotları 25 ve 35 gün arasında olmak zorundadır. Örnek vermek gerekirse; 25 günlük okumalarda düşük kademeli tarife miktarı 25×5=125 kWh (kilovatsaat), 35 günlük okumalarda ise 35×5=175 kWh (kilovatsaat) olarak hesaplanır.
VERGİ VE FONLAR DA KADEME HESABINA GÖRE Mİ HESAPLANACAK?
Hayır; vergi ve fonlar için herhangi bir kademe hesabı yapılması söz konusu değildir. Bu kalemler toplam enerji bedeli üzerinden, Belediye Tüketim Vergisi (BTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) için belirlenen mevcut oranlar ile hesaplanmaya devam edecektir.
FATURADA KADEMELİ ELEKTRİK TARİFESİ TÜKETİM MİKTARIMI VE UYGULANAN BİRİM FİYATLARI GÖREBİLECEK MİYİM?
Kademeli elektrik tarifesi, elektrik faturalarının Fatura Detayı / Enerji Bedeli bölümünde, ‘Düşük Kademe’ ve ‘Yüksek Kademe’ olmak üzere iki ayrı şekilde gösterilmektedir. Bu bölümde, her iki kademede tüketilen elektrik kWh (kilovatsaat) miktarı ve uygulanan birim fiyatları yer almaktadır.
KADEMELİ TARİFEDE ELEKTRİĞİN BİRİM FİYATINI KİM BELİRLİYOR?
Elektrik birim fiyatlarını belirleme yetkisi mevcut yasa ve düzenlemelere göre Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) aittir. EPDK, elektriğin üretiminden, tüketiciye ulaşana kadar olan her aşamasındaki maliyetleri dikkate alarak kademeli tarife de dahil olmak üzere Türkiye genelindeki tüm tarifeleri oluşturmakta ve üçer aylık dönemlerde geçerli olmak üzere kamuoyu ile paylaşmaktadır. Elektrik Dağıtım ve Görevli Tedarik Şirketlerinin birim fiyatın belirlenmesi hususunda hiçbir tasarrufu bulunmamaktadır.
Elektrik Dağıtım ve Görevli Tedarik Şirketlerinin faaliyetleri, özel sektör marifetiyle yürütülen kamu hizmeti niteliğindedir. Bu faaliyetler düzenlemeye tabi olup, şirketlerin gelirleri EPDK tarafından, rasyonel maliyetler ve tüketici faydası gözetilerek ‘şeffaf’ bir şekilde 5’er yıllık dönemler halinde belirlenmektedir.
2021 VE 2022 DÖNEMİNDEN GÜNLERİ KAPSAYAN FATURALARDA HESAPLAMA NASIL YAPILACAK?
Böyle bir durumda, toplam tüketimin 31 Aralık 2021 tarihine kadar olan bölümü 2021 4. Çeyrek boyunca geçerli olan eski tarife birim fiyatından, 1 Ocak 2022 tarihinden sonraki bölümü 2022 1. Çeyrek boyunca geçerli olan kademeli yeni tarife birim fiyatından hesaplanmaktadır. 1 Ocak öncesine ait dönem için herhangi bir fark yansıtılması söz konusu değildir.
ELEKTRİK FATURAM ARALIK 2021 – OCAK 2022 DÖNEMİNİ KAPSIYOR. ARALIK AYINA AİT TÜKETİMİM FATURADA NEDEN 2 KADEME GÖRÜNÜYOR?
Kademeli elektrik tarifesi 01.01.2022 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdiğinden faturalardaki tüketimler her koşulda kademeli olarak gösterilmektedir. Ancak 2022 öncesine ait tüketimler eski tarifeden, 01.01.2022 itibarıyla gerçekleşen tüketimler ise EPDK tarafından yeni uygulamaya alınan kademeli tarife birim fiyatlarından hesaplanmaktadır.
GÜNLÜK ORTALAMA TÜKETİM NASIL HESAPLANIYOR?
EPDK mevzuatı gereği elektrik sayaçları 25-35 gün aralığında okunur ve aylık toplam tüketimin okuma gün sayısına bölünmesi ile ortalama günlük tüketim miktarı belirlenir. Kademeli tarife hesaplamasında günlük ortalama tüketim miktarı baz alındığından okuma gün sayısından bağımsız faturalama yapılmaktadır. Örneğin faturada gün sayısı 28 ise toplam tüketim 28’e, 32 gün ise toplam tüketim 32’ye bölünerek ortalama günlük tüketim miktarı hesaplanmaktadır.
GÜNLÜK ORTALAMA TÜKETİMİM 5 KWH’Yİ (KİLOVATSAATİ) GEÇMEZSE FATURAM HANGİ KADEMEDEN GELECEK?
Günlük ortalama tüketiminizin 5 kWh’yi (kilovatsaati) geçmemesi durumunda, faturanız sadece “düşük kademe birim fiyatından” hesaplanacaktır.
KADEMELİ ELEKTRİK TARİFESİNE GEÇİŞ İÇİN HERHANGİ BİR İŞLEM YAPMAM GEREKİYOR MU?
01.01.2022 tarihinden itibaren devreye giren kademeli elektrik tarifesi, abonelerin tercihine bağlı olmayıp Türkiye genelindeki tüm mesken tek zamanlı alçak gerilim aboneleri için geçerlidir. Bu gruba dahil abonelerin geçiş için herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur.
KADEMELİ TARİFEDEN ÇIKMA HAKKIM VAR MI?
Kademeli elektrik tarifesi; EPDK’nın 31.12.2021 tarihli 10707 No’lu kararı ile, 01.01.2022 tarihi itibarıyla mesken tek zamanlı alçak gerilim abone grubunda olan tüm tüketiciler için geçerli olmak üzere başlatılmıştır. Mesken alçak gerilim abonelerinin tek zamanlı tarifeden çok zamanlı tarifeye geçiş yapması durumunda kademeli tarife uygulaması sona erer. Çok zamanlı tarifede elektrik tüketimi, günün 3 ayrı zaman diliminde, 3 ayrı birim fiyat üzerinden hesaplanmaktadır. Bu nedenle tüketim zamanlarınızı dikkate alarak değerlendirmenizi tavsiye ederiz.
KADEMELİ TARİFE ŞEHİT AİLELERİ VE MUHARİP MALUL GAZİLER ABONE GRUBUNA UYGULANACAK MI?
Hayır, Şehit Aileleri ve Muharip Malul Gaziler abone grubu kademeli tarife kapsamı dışındadır.
Yorumlar kapalı.