Dünya
Johnson and Johnson Kızılderililere 665 milyon dolar ödeyecek
ABD’li ilaç firması Johnson and Johnson ve distribütörlerinin, opioid ilacının yan etkileri yüzünden davalı olduğu Kızılderili kabilelerine 665 milyon dolar ödeyeceği belirtildi.

Mahkeme belgelerine ve ABD medyasında yer alan bilgilere göre, ağrı kesici olarak pazarlanan opioidin orantısız bağımlılığa ve ölümlere sebep olması yüzünden Johnson and Johnson Kızılderili kabilelerine iki yılda 150, distribütör firmalar McKesson, Cardinal Health ve AmerisourceBergen ise 6 ay içinde 515 milyon dolar ödeyecek.
Davaya dahil olan 400’den fazla Kızılderili kabilesinin yüzde 95’inin firmaların ödeyeceği miktarı onaylaması durumunda 665 milyon doların, davacı olmayanlar dahil tüm kabileler arasında dağıtılacağı, paranın büyük kısmının bağımlılık tedavisi ve önleme programlarına yönlendirileceği bildirildi.
Johnson & Johnson yaptığı açıklamada, “opioid ilaçlarının pazarlanması ve tanıtımına ilişkin eylemlerin kanunlara uygun olduğunu” belirtirken, artık ABD’de reçeteli opioid satmadığını bildirdi.
İlaç üreticisi daha önce vardığı uzlaşmalar gereği, binlerce yerel yönetime ve eyaletlere 9 yılda 5 milyar dolar, distribütörleri ise 18 yılda 21 milyar dolar ödeyecek.
Kızılderililerin opioid ölüm oranı dikkat çekti
Washington Post tarafından ülke çapında yapılan analize göre, 2006 – 2014 arasında yerli Amerikalıların opioid kaynaklı aşırı dozdan ölme olasılığının diğerlerine göre yaklaşık yüzde 50 daha fazla olduğu anlaşılmıştı.
ABD’deki başka bir araştırmada, opioid bağımlılığı teşhisi konan Kızılderili hamile kadınların oranı da diğer demografik gruplardan 8.7 kat fazla çıkmıştı.
2018 nüfus sayımı verilerine göre, 6,8 milyon insan kendini Amerikan yerlisi veya Alaska yerlisi olarak tanımlıyor. Kızılderililer bu rakamlara göre Amerikan nüfusunun yüzde 2,1’ini oluşturuyor.

- Yaşam1 gün önce
Nihat Doğan ve 3 aylık hamile hayranının düğün pozu ortaya çıktı! Çiçekle karnını kamufle etti
- Gündem1 gün önce
Yeni Akit yazarı Dilipak: Faize, enflasyona karışan Allah para değerlerindeki oynamalara karışmıyor mu sanıyorsunuz?
- Yaşam2 gün önce
‘Kusursuz Kiracı’ dizisinin tanıtım fragmanı yayınlandı
- Politika1 gün önce
Gaziantep’te ormanın katledilmesine izin vermeyen Orman İşletme Şefi Ümran Pınar görevden alındı
- Dünya2 gün önce
Komşularının günde 200 kez öten horozunu mahkemeye verdiler: ‘İşkenceye dönüştü’
- Dünya2 gün önce
Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu: “Çin’in askeri tatbikatları, işgal hazırlığı”
- Yaşam1 gün önce
Norm Ender’in sözleri ortalığı karıştırdı… Demet Akalın: Okan’ı zor tuttuk!
- Haber1 gün önce
Fazıl Say’dan İmamoğlu’na ‘Nagehan Alçı’ tepkisi: Alay mı ediyor bizlerle, resmen saygısızlık!