Joe Biden, Paris İklim Anlaşması ve DSÖ kararnamesini imzaladı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD Başkanı Biden, Trump yönetiminin geri çekildiği Paris İklim Anlaşması ve DSÖ’ye yeniden katılmaya yönelik başkanlık kararnamelerini imzaladı.

Trump’ın kararlarını değiştiriyor…

Başkan olarak Beyaz Saray’a ilk adımını atan Biden, kısa süre sonra Oval Ofise’e geçerek çok sayıda başkanlık kararnamesi imzalayıp eski Başkan Donald Trump’ın tartışmalı politikalarını iptal edecek.

ABD Başkanı Biden, ilk olarak  Trump yönetiminin bazı Müslüman ülkelere uyguladığı seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasına yönelik kararnameyi imzaladı. Biden ayrıca Trump yönetiminin geri çekildiği Paris İklim Anlaşması ve DSÖ’ye yeniden katılmaya yönelik başkanlık kararnamelerini de imzaladı.

Paris İklim Anlaşması nedir?

Paris anlaşması, sera gazı emisyonlarının tavan yaptığına ve yüzyılın ikinci yarsında iklim sorununun çözülmesi gerektiğini dikkat çekerek, mümkün olan en kısa sürede uygulanması gereken küresel bir eylem planı ortaya koymaktadır.

Aralık 2015’de Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı’nda 195 ülkenin onayıyla kabul edilen Paris Anlaşması, iklim değişikliğine karşı küresel çapta verilen mücadelede önemlidir.

Anlaşma, 5 Ekim 2016 itibariyle, küresel sera gazı emisyonlarının %55’ini oluşturan en az 55 tarafın anlaşmayı onaylaması koşulunun karşılanması sonucunda, 4 Kasım 2016 itibariyle yürürlüğe girmiştir. Ülkemiz ise Paris Anlaşması’nı, 22 Nisan 2016 tarihinde, New York’ta düzenlenen Yüksek Düzeyli İmza Töreni’nde 175 ülke temsilcisiyle birlikte imzalamış, henüz Taraf olmamıştır.

Paris Anlaşması özellikleri

Anlaşma’nın temel özellikleri:

> Küresel ısınmayı sanayi devrimi öncesine göre 2°C’nin oldukça altında tutan ve hatta 1.5°C ile sınırlamayı amaçlayan uzun vadeli bir hedefi vardır.

> Anlaşma, tüm paydaşlara, yatırımcılara, işletmelere, sivil toplum örgütlerine ve politika yapıcılara temiz enerjiye küresel olarak geçişin vazgeçilmez olduğuna yönelik mesaj verir.

> Tüm emisyonların yaklaşık % 98’inden sorumlu 189 ülkenin sunduğu ulusal iklim planları ile iklim değişikliğiylemücadele gerçek bir küresel çaba haline gelmiştir.

> İzleme ve durum değerlendirmesi yapmayı amaçlayan dinamik bir mekanizmaya olan ihtiyacı ortaya çıkarmıştır. 2023 yılından itibaren taraflar, emisyon azaltımı, uyum ve sağlanan/alınan destekler konularındaki ilerlemeyi değerlendirmek üzere, her beş yılda bir “küresel durum değerlendirme” zirvelerinde bir araya gelecektir.

Paris Anlaşmasını imzalamayan ülkeler

Dünya çapındaki 197 ülke arasında ise anlaşmayı onaylamayan 9 ülke kaldı. Bu ülkeler; Angola, Eritre, İran, Irak, Kırgizistan, Lübnan, Libya, Güney Sudan ve Yemen.

Joe Biden, Paris İklim Anlaşması ve DSÖ kararnamesini imzaladı

Yorumlar kapalı.