İzmir’de vergi dairesi önünde hijyenik ped eylemi

İzmir'de Kampüs Cadıları adlı platformun üyesi kadınlar, Kemeraltı Vergi Dairesi önünde hijyenik ped ile tampon ürünlerine gelen zamları ve alınan yüksek vergiyi protesto etti. Açıklamada, "Ücretsiz bir biçimde ulaşmamız gereken hijyenik pedler ve tamponlara gelen yüzde 18 vergi iktidarın ekonomik krizi yönetmemesi ve kadın düşmanı politikalarının bir sonucudur" denildi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir’in Konak ilçesindeki Kemeraltı Vergi Dairesi önünde toplanan kadınlar hijyenik ped ve tampon ürünlerine gelen zamlar ile vergi oranlarını protesto etti. ”Vergilerini reglimden çek” ”Lüks değil ihtiyaç” yazılı pankartlar taşıyan grup, AKP hükümetine tepki gösterdi.

“ERKEK DEVLET BİZİ HAYATIN DIŞINA İTİYOR”

Ürünlere yüzde 18 oranında lüks tüketim vergisi uygulandığını belirten kadınlar adına basın açıklamasını Ece Yavaş okudu. Açıklama şöyle:

“‘TÜİK verilerine göre, geçtiğimiz yıl Aralık ayından itibaren hijyenik pedlerin ve tamponların fiyatlarında yüzde 51 artış oldu. İktidarın ekonomi politikaları nedeniyle derinleşen ekonomik kriz hayatlarımızı her gün zorlaştırmakta ve temel ihtiyaçlarımıza ulaşmamızın önünde engel olmaktadır. Ücretsiz bir biçimde ulaşmamız gereken hijyenik pedler ve tamponlara gelen yüzde 18 vergi iktidarın ekonomik krizi yönetmemesi ve kadın düşmanı politikalarının bir sonucudur. Erkek devlet, en temel sağlık ihtiyaçlarımızı görmezden gelerek bizleri hayatın dışına itmektedir. Krizin faturası genç kadınlardan, öğrencilerden, LGBTİ+’lardan çıkarılmaya çalışılıyor. Hijyenik ped ve tampon ürünleri kadınların her ay ulaşması gereken temel sağlık ihtiyacıdır. Türkiye’de regl olan birçok insan hijyenik ped ve tamponlara ulaşamamakta ve sağlıksız seçenek ile regl dönemini atlatmaya çalışmaktadır. Bu koşullarda 2-3 saatte bir değiştirmek zorunda olduğumuz pedlere tamponlara aylık 80 lira gibi ücretler ödememiz kabul edilemez.”

“SAĞLIĞIMIZ TEHLİKEYE GİRİYOR”

Ekonomik sebeplerle daha ucuz ve kalitesiz olan alternatif ürünlere yöneldikçe sağlığımız tehlikeye giriyor. Hijyenik pedler ve tamponlar ücretsiz ve ulaşılabilir olmalıdır. Yeni yıl ile gelen vergiler ve zamlar ile görüyoruz ki yapılan göstermelik burs ve kredi zamlarının da bir geçerliliği yoktur. Mezun olduğumuz zaman bizi bekleyen işsizliği ve geleceksizliği kabul etmiyoruz. Yaşamlarımızı her gün zorlaştıran, ekonomi politikaları ile bizleri insanca bir yaşamdan uzaklaştıran, şiddet politikalarını güçlendiren erkek devletten alacaklıyız. Kriz dönemlerinde ilk olarak kadınlara saldıran patriarkal kapitalist sisteme boyun eğmiyoruz. Taleplerimiz meşru ve insanca bir yaşam için gerekli taleplerdir. Regl olan herkesin bu dönemlerini sağlıklı geçirebilmesi için, regl yoksulluğunu sonlandırmaya yönelik politikalar geliştirilmelidir. Hijyenik ped, tampon başta olmak üzere tüm regl ürünleri ücretsiz ve herkes için ulaşılabilir olmalıdır. Rahim ağzı kanserini önleyen HPV aşısı ücretsiz olmalı, kadın sağlığına yönelik politikalar üretilmelidir.”

 

İzmir’de vergi dairesi önünde hijyenik ped eylemi

Yorumlar kapalı.