İyi karpuz nasıl seçilir? Kelek karpuz nasıl anlaşılır?

Karpuz meyvesi daha çok Akdeniz bölgesi ülkelerinde yetişen bir bitkidir. Yazın habercisi karpuzlar tezgahlarda yerini almaya başladı. Peki tatlı karpuz nasıl seçilir? İyi karpuz nasıl seçilir, nasıl anlaşılır? Şeker karpuz nasıl seçilir?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye, dünya karpuz üretiminde ikinci sırada yer almaktadır, birinci sırada ise Çin bulunmaktadır. Karpuzun iyi olup olmadığını nasıl anlayacaklarını araştıran vatandaşlar bu konuda bilgi sahibi olmak istiyor. Yazın temsilcisi karpuzu kimi tatlı kimi sulu sever. Ama hepsinden önemlisi istediğinize göre karpuz seçebilmektir. Peki doğru karpuz nasıl seçilir?

KARPUZ NASIL SEÇİLİR?

Karpuzun yüzeyinde çürük, kesik veya oyuk olmadığından emin olun. Sağlam ve simetrik bir karpuz seçmeye çalışın. Karpuzun yüzeyinde yumrular varsa, bu durum yetiştirilme sırasında susuz bırakılmasından ya da yeterli güneş ışığı alamamasından kaynaklanır. Yani seçtiğiniz karpuzda yumru olmadığından da emin olmalısınız.

İyi karpuz nasıl seçilir? Kelek karpuz nasıl anlaşılır?

KARPUZUN RENGİ ÖNEMLİ

Karpuzun üst kısmında bulunan sarımsı leke, karpuzun tarlada yetişirken toprağa değdiği kısımdır. Bu leke her zaman kremsi veya sarımsı bir renkte olmalıdır. Bu renk ne kadar koyu ise bu durum o kadar iyi, eğer bu leke beyazsa ya da hiç yoksa bu durumda o karpuzu almamalısınız. Çünkü bu, karpuzun yeterince olgunlaşmadığı anlamına gelir.

İyi karpuz nasıl seçilir? Kelek karpuz nasıl anlaşılır?

KARPUZUN İYİ OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

  1. Eğer karpuzda örümcek ağına benzeyen çatlaklar ve kahverengi noktalar varsa bu karpuzun lezzetli olduğu anlamına gelir.
  2. Karpuz seçerken özellikle de karpuzun büyürken yere değdiği bölge yani alt bölümü ne kadar çok sarı ise bu o kadar lezzetli demektir. Tam olgunlaşmış karpuzlarda bu sarı rengi görebilir, lezzetine doyamayabilirsiniz. Daha beyaza yakın olan karpuzlarda aynı lezzeti yakalayamazsınız.
  3. Karpuz seçiminde halk arasında “karpuz ne kadar büyükse o kadar olgundur” diye söyleyiş vardır. Fakat büyük karpuz her zaman iyi çıkar diye bir durum yoktur. Tam tersine alacağınız karpuzun ne çok büyük ne de çok küçük olmamasına dikkat etmek gerekir. Karpuz mutlaka boyutuna göre ağır olmalı.
  4. Karpuzun iyi olduğunu anlamanın yollarından birisi de karpuzun sapı ile onun iyi olup olmadığını anlayabiliriz. Eğer karpuzun sapı kurumuşsa karpuz olgundur. Bu meyvenin eğer sapı kuru değil ve yeşil renkte ise karpuz daha olgunlaşmadan toplanmış anlamına gelmektedir.

İyi karpuz nasıl seçilir? Kelek karpuz nasıl anlaşılır?

Yorumlar kapalı.