İsveç, ren geyikleri için özel köprüler inşa edecek

Küresel ısınma nedeniyle İsveç’teki rengeyiklerinin yiyecek bulabilmek için daha uzak noktalara gitmesi gerekiyor.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ülke bu yolculukta geyiklere yardımcı olmak için ilginç bir proje başlattı. İsveç’in kuzeyindeki rengeyiklerinin ana yol ve tren hatları üzerinden rahat ve güvenli şekilde geçebilmeleri için özel köprüler inşa edilecek.

Ülkenin önemli tıp ve sanayi kentlerinden Umeå’da yıl sonuna doğru geçitlerin inşasına başlanması planlanıyor.

Arazi ekolojisi alanında çalışan, İsveç Tarım Bilimleri Üniversitesi’nden Per Sandström, rengeyiklerinin yaşadığı durum hakkında “Zorlu kar koşulları ve değişen iklimle birlikte, alternatif meralara ulaşabilmeleri daha da önemli hale geldi” dedi.

Kış mevsiminde rengeyikleri, sık tükettikleri likenlere ulaşmakta da güçlük çekiyor. Nispeten sıcak geçen yazlar likenlerin yetişmesine izin verirken, görece sıcak kışlar kar yağışı yerine yağmur getiriyor.

Fakat hava sıcaklıkları hızla sıfırın altına düştüğünde, normalde yumuşak bir karla kaplanması gereken zeminde yağış nedeniyle biriken suların donmasıyla kırılması epey zor buz tabakaları oluşuyor. Dolayısıyla rengeyikleri de topraktaki besin kaynaklarına ulaşamıyor.

Bundan ötürü daha uzak bölgelerde yiyecek aramak durumunda kalan hayvanlar, tren hatları ve ana yollardan geçmek zorunda. Bu da kaçınılmaz olarak rengeyiklerinin araçlarla çarpışarak ölmesi ya da sakatlanmasına neden oluyor.

İsveç’in kuzeyinde kalan Norrbotten ve Västerbotten şehirlerine planlanan köprülerin söz konusu riski en aza indireceği öngörülüyor. Ayrıca geçitler sayesinde yetkililer, rengeyiği sürüleri ana yollardan geçerken trafiği kesip yolu kapatmak durumunda da kalmayacak.

İsveç, ren geyikleri için özel köprüler inşa edecek

Yorumlar kapalı.