İsveç mahkemesi evden çıkarılmayan çocukları koruma altına aldı

İsveç, Kovid-19
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kovid-19 salgınına karşın pek çok ülke farklı boyutlarda önlemlere başvurdu. Bu önlemlerin başında gelen karantina uygulaması İsveç için önlemler arasında yer almıyor.

Karantina uygulanmayan ülkede, bir anne ve baba, çocuklarının corona virüsü kapmasını engellemek için onları beş ay süreyle kilit altında tuttu. Konunun intikal ettiği idari mahkeme, yaşları 10-17 arasında değişen ve devlet tarafından koruma altına alınan üç çocuğun eve dönmemelerini kararlaştırdı.

Söz konusu anne-baba, üç çocuğunu, Mart ayından Temmuz ayı sonuna kadar ayrı odalarda tuttu. Birbirleriyle de görüştürülmeyen çocukların odalarının kapısına kalas koyarak dışarı çıkmaları önlendi.

Durumdan haberdar olan sosyal hizmetler, olaya müdahale etti ve çocuklar devlet koruması altına alındı.
Konu mahkemeye taşındı.

Çocukların avukatı, Mikael Svegfors, ailenin İsveçli olmadığını, ülkenin dilini iyi konuşmadığını ve kendi ülkelerinde daha ciddi, katı önlemler alındığı için oraya kulak verdiklerini söyledi.

Ailenin nereli olduğunu açıklamayan Svegfors şunları anlattı: “Bu, anlayış ve tutum farkının somut bir göstergesi. Kendi ülkelerinin haberlerini izleyip salgından çok korktukları için bu yola başvurmuşlar. Çok hassas bir davaydı. Ancak mahkeme ve sosyal hizmetler çocuklar için en iyi kararı almak zorundaydı.”

Çocukları, zorla evde tuttuklarını kabul etmeyen anne-baba ise temyize gideceklerini söyledi.

Onların avukatı Andreas Hannah, “Bu konuya çok farklı açılardan bakıp meseleyi çok farklı yorumlamak mümkün” dedi.

İsveç birçok ülkenin aksine salgın sürecinin başından beri mağaza, restoran ve cafeleri kapatmadı. 16 yaşından büyük öğrencilerin okulları kapandı. Ancak daha küçük olanların okula devam etmesi istendi. Çocuklarını okula göndermeyen ailelere ceza yazıldı. 50 kişiden fazla kişinin katılacağı toplantı ve organizasyonlar yasaklandı.
Salgın süresince ülkede, 84 bin 532 vaka kayda geçti; 5 bin 820 kişi hayatını kaybetti.

İsveç mahkemesi evden çıkarılmayan çocukları koruma altına aldı

Yorumlar kapalı.