İstanbul’da otogarda bombayla yakalanan iki şüpheli̇, 200 dolar için kuryelik yapmış

İstanbul 15 Temmuz Demokrasi Otogarı’nda (Bayrampaşa’daki Büyük İstanbul Otogarı) 2 şüphelinin 5 kilogramlık patlayıcıyla yakalandığı olaya ilişkin 3 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı. 8 ila 39 yıl arası hapis istenen iddianameye göre yakalanan iki sanığın toplam 200 dolar için içinde silah olduğunu sandıkları çantayı taşıdıklarını söylemesi dikkat çekti.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul 15 Temmuz Demokrasi Otogarı’nda (Bayrampaşa’daki Büyük İstanbul Otogarı) 2 şüphelinin 5 kilogramlık patlayıcıyla yakalandığı olaya ilişkin 3 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı. 8 ila 39 yıl arası hapis istenen iddianameye göre yakalanan iki sanığın toplam 200 dolar için içinde silah olduğunu sandıkları çantayı taşıdıklarını söylemesi dikkat çekti.

İstanbul’da 15 Temmuz Demokrasi Otogarı’nda 28 Nisan’da 2 şüphelinin 5 kilogramlık patlayıcıyla yakalandığı olayla ilgili olarak 3 şüpheli hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma tamamladı. Hazırlanan iddianamede, koronavirüs tedbirleri kapsamında tam kapanma yapılacağı için kapanma öncesi İstanbul’dan yoğun bir gidiş olduğu, terör örgütlerinin bu durumu eylem fırsatı olarak göreceği değerlendirilerek, 28 Nisan’da 15 Temmuz Demokrasi Otogarı’nda çalışmalar yürütüldüğü, o sırada taksiden inen iki şüpheliden Ramazan Arslan’ın elinde siyah bir spor çanta olduğu ve söz konusu kişilerin şüpheli tavırlar sergiledikleri anlatıldı. Polis ekiplerinin yaklaşması üzerine şüphelilerin kaçmaya başladığının belirtildiği iddianamede, şüpheli Ramazan Arslan’ın kaçarken çantayı attığı belirtildi.

ÇANTAYI VERECEKLERİ ŞÜPHELİ TESLİM OLDU

İddianamede, çantanın içerisinde sigara paketlerinin olduğu, paketlere bakıldığında içerisinde sert, metal parça bulunduğu, bunun patlayıcı olabileceği değerlendirilerek Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü ile Bomba İnceleme ve İmha Şube Müdürlüğü’ne haber verildiği anlatıldı. Otogara doğru kaçan şüpheli İbrahim Zal’ın da bindiği bir otobüste yakalandığı, şüphelilerin çantayı teslim edecekleri ismin şüpheli Yaşar Samur olduğunu söylemesi üzerine aranmaya başlanan şüphelinin o sırada teslim olduğu vurgulandı.  

“GETİRDİĞİMİZ MALZEMENİN SİLAH OLDUĞUNU SANDIM”

Ramazan Arslan, iddianamedeki ifadesinde, “Ne PKK/KCK terör örgütü ne de başka bir terör örgütü içerisinde hiçbir zaman faaliyet göstermedim. Bu örgüt içerisinde faaliyet gösteren hiçbir şahsı da tanımam. İbrahim Zal’ı çocukluğumdan beri aynı mahallede büyüdüğümüz için tanırım. Yaşar Samur ile yaklaşık 2 ay önce İbrahim Zal aracılığı ile tanıştım. Olay günü, arkamızdan, ‘Dur polis’ şeklinde bir ikaz duymamız üzerine kaçmaya başladık. Elimdeki çantayı yol kenarında park etmiş bir aracın altına bıraktım ve kaçmaya devam ettik. Çanta içerisinde bomba olduğunu hiçbir şekilde bilmiyordum. Getirdiğimiz malzemenin silah olduğunu sandım. Bu olayı herhangi bir örgütsel faaliyet için gerçekleştirmedim. İçerisinde patlayıcı madde olduğunu sonradan öğrendiğim çantayı biz Yaşar Samur’a teslim edecektik. Bu çantayı sadece, İbrahim Zal’ın Fatih’te korsan taksiyle gittiğimizde, 1.80 boylarında erkek şahıstan aldığını biliyorum” dedi. 

100 DOLAR İÇİN TAŞIMIŞLAR!

İddianamede, şüpheli İbrahim Zal’ın PKK terör örgütü ile alakasının olmadığını söylediği ifadesine de yer verildi. Buna göre Zal, şunları söyledi:

“Benimle birlikte yakalanan Ramazan Arslan uyuşturucu işinden dolayı cezaevinde yattı, örgütsel bir faaliyeti ya da irtibatı yoktur. Yaşar Samur ile iş yerinde tanıştım. Yakalandığımız gün, Yaşar Samur beni görüntülü aradı. Hâl hatır sorduktan sonra kendisinin koronadan dolayı temaslı olduğu için karantinada bulunduğunu dışarı çıkamayacağını ve bana bir işinin düştüğünü söyledi. Ben de yardım ederim dedim. Samur, bir arkadaşına olan emaneti alıp kendisine getirmemi istedi. Bu arada, Aksaray’da adıma gönderilen 875 doları alıp bunun 650 dolarını arkadaşına verip emaneti alarak kendisine getireceğimi kalan 200 doların da bize kalacağını söyledi. Emanetten kastının silah olduğunu düşündüm. Buluştuğumuz adamdan çantayı aldım, hiç açıp bakmadım. Taksiciye bizi otogar tarafına götürmesini söyledik. Çantanın içindekilerden şüphelendiğimiz için polisi görünce kaçtık. Polisler geldi beni otobüsün içinde yakaladılar. Ben yakalanmamıza sebep olan çantanın içerisinde bomba malzemesi olduğunu bilmiyordum. Bilmiş olsam ne olursa olsun bu işlere girmezdim. Yakalanmasaydık bu çantayı Yaşar ağabeye verecektik.”

“BU İŞİ PARA KAZANMAK İÇİN YAPTIM”

İddianamede Yaşar Samur’un da ifadesinde, bu işe para kazanmak için girdiğini, taşımak istedikleri şeyin silah olduğunu düşünerek girdiklerini iddia ettiği belirtildi.

İKİ ŞÜPHELİNİN PKK/KCK İLE İLİŞKİSİ TESPİT EDİLEMEDİ, KURYE OLARAK KULLANILDIKLARI ANLAŞILDI

Şüpheli Yaşar Samur’un ifadesinde geçen Esat K.’nin Suriye’de olduğu ve hakkında yakalama kararının çıkarıldığı anlatılan iddianamede, şüpheliler Ramazan Arslan ile İbrahim Zal’ın beyanlarının itibar edilebilir olduğu anlatıldı. İddianamede, iki şüphelinin de PKK/KCK ya da başkaca bir silahlı terör örgütü ile irtibat ve iltisakının olduğuna ilişkin tespitin bulunmadığı, her ikisinin de şüpheli Yaşar Samur tarafından kurye olarak kullanıldığı ve bulundurulması yasak bir eşya alacaklarını bildikleri belirtildi. İddianamede, şüpheli Yaşar Samur’un teslim olmadan önce telefonunu sıfırladığına ilişkin beyanı ve bu beyan ile uyumlu dijital inceleme raporunun ve teslim alacağı malzemeyi silah olarak düşünmesinin silahlı terör örgütü adına suç işlediğini ortaya koyduğu görüşüne yer verildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, şüpheliler İbrahim Zal, Ramazan Arslan’ın, “tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi” suçundan 4 yıldan 8 yıla kadar, şüpheli Yaşar Samur’un ise “tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi” ile “Üyesi olmamakla birlikte örgüte yardım” suçlarından 19,5 yıldan 39 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. Hazırlanan iddianame İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. İddianame kabul edildiği takdirde, şüpheliler ilerleyen günlerde hâkim karşısına çıkacak.  

İstanbul’da otogarda bombayla yakalanan iki şüpheli̇, 200 dolar için kuryelik yapmış

Yorumlar kapalı.