Oklahoma’daki timsahlar, eyaleti etkisi altına alan sıfır derecenin altındaki sıcaklıklarda hayatta kalmak için alışılmışın biraz dışındaki doğal içgüdülerinden birine başvurmak zorunda kaldı.
Oklahoma’nın güneydoğusunda bir grup timsah, dondurucu soğuk koşullarında burunlarını suyun dışına çıkarmış şekilde Oklahoma Yaban Hayatı Koruma Dairesi’nden David Arbour’un kamerasına yansıdı.
Timsahlar etraflarındaki göl donmuş durumdayken burunlarını suyun üzerine çıkarmış şekilde görüntülendi.
Görüntüler yorum yapan kişilerin üşümüş timsahlar için endişelenmesine sebep olurken, Arbour ve uzmanlar çoğunlukla “buzlama” ya da “şnorkelle yüzme” olarak adlandırılan davranışın doğal olduğunun teminatını verdi.
Kuisens (brumation) olarak da adlandırılan olay, timsahın düşük sıcaklıklarda suyun altında kalp atışı ve metabolizma hızını düşürürken nefes alıp vermeye devam edebilmesini sağlıyor.
Florida Üniversitesi’nde yaban hayat ekolojisi ve yaban hayatı koruma alanlarında çalışmış emekli bilim insanı James Perran Ross, LiveScience’a 2018’de demecinde şunları söylemişti:
Bu ilginç çünkü timsahgiller grubundaki çoğu canlının yaptığına ters bir hareket. Çoğu diğer timsah türünün hava çok soğuduğunda verdiği normal tepki, sudan çıkıp ısınmak için güneşlenmeye çalışmaktır.
Ross, havanın çoğunlukla sudan daha soğuk olmasından dolayı timsahların sudan çıkmaları halinde donarak ölebileceğini ifade etmişti.
Kuzey Karolina’nın güneyindeki Swamp Park’ın yöneticisi George Howard, 2019’da LiveScience’a açıklamasında kuisensin “hayvanların çevrelerinin tamamen farkında olması dışında aslında bir tür kış uykusu olduğunu” söylemişti.
Kuisens esnasında timsahın metabolizması, dondurucu kış sıcaklıklarına dayanacak ölçüde yavaşlıyor. AccuWeather, timsahların oluşacak soğuğu su sıcaklığındaki değişimler yoluyla fark edebileceğini belirtti.
Arbor, hayvanların “burunlarının sadece kıkırdaktan oluştuğunu dolayısıyla dondurucu soğuğun burunlarını incitmediğini” ve “su sıvı halde kaldığı sürece timsahların donmayacağını” belirtti.
Red Slough Yaban Hayatı Yönetim Bölgesi, hidroloji ve alçak arazideki sert gövdeli ağaçları yeniden canlandırmak için tasarlanmış, yaklaşık 2 bin 353 hektarlık bir sulak alan projesi.
Yorumlar kapalı.