Irak’ın işgali sırasında kaçırılmıştı… Gılgamış Rüya Tableti’ne ABD tarafından el konuldu

ABD'nin 2003'teki işgali sırasında Irak'ın tarihi eserleri yağmalanırken ülke dışına çıkarılan ve en son Hobby Lobby adlı perakende zinciri üzerinden Oklahoma'daki İncil Müzesi'ne geçen Gılgamış Destanı tabletinin mülkiyeti, ABD federal hükümetine aktarıldı. Tabletin 4000 yıl önce yazıldığı Irak'a geri dönüp dönmeyeceği, merak konusu.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD Adalet Bakanlığı, New York Doğu Bölgesi Mahkemesi’nin İncil Müzesi’nde sergilenirken federal ajanların el koyduğu Gılgamış Destanı’nın çivi yazısı tabletinin müsaderesine karar verdiğini duyurdu. Sputnik’in haberine göre, açıklamaya göre müzeyi kuran Hobby Lobby şirketinin sofu Hıristiyan sahipleri de müsadereyi kabul etti. Müsadere, ‘işlenen bir suç ile ilgili belirli bazı eşya veya kazançların mülkiyetinin devlete aktarılması’ anlamına geliyor.

Adalet Bakanı Yardımcısı Kenneth Polite Jr. “Gılgamış Rüya Tabletinin müsaderesi, ABD sanat piyasasından kaçak kültürel mal varlıklarının kaldırılması kararlılığımızın devam ettiğinin göstergesidir” açıklamasını yaptı.

İçgüvenlik Bakanlığı özel soruşturmalar ajanı Peter Fitzhugh“Sahte orjinlerle dünyayı dolaşan bu tabletin kültürel değeri, herhangi bir parasal değeri aşıyor” vurgusunu yaptı.

Irak'ın işgali sırasında kaçırılmıştı... Gılgamış Rüya Tableti'ne ABD tarafından el konuldu

 Bir dönüm noktası

New York Doğu Bölgesi Savcı Vekili Jacquelyn Kasulis, Adalet Bakanlığı’nın dünya edebiyatının nadir bulunan antik şaheserini eninde sonunda menşe ülkeye teslim etme niyetinde olduğunu öngörerek “Menşe ülkeye iade için dönüm noktası” dedi.

Akad dilindeki Gılgamış Rüya Tableti yaklaşık 6 inçe (15.24 cm) 5 inç (17.7 cm) ölçülerinde. 4000 yıldan uzun süre önce yazılan tablet, Sümer uygarlığının insanlığa miras bıraktığı en eski edebi eser olan Gılgamış Destanı’nın Rüya bölümünü içeriyor.

‘Büyük bir olay’

Irak Kültür Bakanı Hasan Nazım, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD’nin yağma edilmiş 17 bin tarihi eseri iade edeceğini, bunların birçoğunun Gılgamış Rüya Tableti ile aynı döneme ait olduğunu kaydetti.

Bu eserlerin, bu hafta başında Beyaz Saray’da ABD Başkanı Joe Biden ile görüşen Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’nin uçağı ile taşınacağı belirtildi.

Bakan Nazım, antika eserlerin geri alınmasını “büyük bir olay” olarak yorumladı ve Irak’ın yakın gelecekte başta Avrupa’dakiler olmak üzere diğer eserleri de elde etmesini ümit ettiğini söyledi.

Irak’ın işgali sırasında kaçırılmıştı… Gılgamış Rüya Tableti’ne ABD tarafından el konuldu

Yorumlar kapalı.