İngiltere’den ‘süper varyant’ uyarısı!

Dünya tabiri caizse iki yıldır koronavirüsün (Kovid-19) pençesinde... Son dönemde varyantlar ile gündemden düşmeyen virüs ile ilgili İngiliz hükümetine sunulan rapor ise gündeme bomba gibi düştü. İngiliz bilim insanları 'süper varyant' uyarısında bulundu.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İlk olarak 2019’un son günlerinde Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve buradan dünyaya yayılan koronavirüs (Kovid-19) gezegenimizin bir numaralı ortak gündemi olamaya devam ediyor. Virüs dünya genelinde 10 milyonlarca insana bulaştı, 4 milyondan fazla kişi ise virüsün kurbanı oldu.

Koronavirüs son dönemde varyantlar ile gündemde. Bu varyantlardan en dikkat çekeni ise DSÖ’nün ‘endişe verici’ olarak nitelendirdiği Delta.

Ancak görünen o ki dünya genelindeki vaka artışlarının baş sorumlusu olarak gösterilen Delta bilim dünyasının gündemindeki tek varyant değil.

‘SÜPER VARYANT’ UYARISI

Zira İngiltere’de yapılan bir araştırma Alfa, Beta, Delta ve Gama gibi daha bulaşıcı ve ölümcül varyantların birkaçının birleşmesiyle bir “süper varyant”ın ortaya çıkabileceği iddiasını ortaya attı.

İngiltere’de Acil Durumlar için Bilimsel Danışma Grubu (SAGE) tarafından yayınlanan raporda yeni bir koronavirüs varyantının yüzde 35’lik ölüm oranına sahip olan MERS kadar ölümcül olabileceği bilgisi yer aldı.

Hükümete danışmanlık yapan SAGE’de görev alan bilim insanları tarafından hazırlanan raporda söz konusu mutasyonun aşılara ve ilaçlara karşı daha dirençli bir yapıda olabileceğinin de altı çizildi.

Bilim insanları daha ölümcül bir varyant olasılığının ‘gerçekçi bir olasılık’ olduğunu ve İngiltere’nin ölüm oranının ilerlemesi üzerinde büyük bir etkisi olacağını belirtti.

DOKTORLARA ÇAĞRI

Bilim insanları ayrıca ilaçların aşırı kullanımının daha fazla mutant suşlara yol açabileceği konusunda uyardı. Uzmanlar doktorlara sadece en ciddi Kovid vakalarında reçete yazmaları önerisinde bulundu.

EN İYİMSER SENARYO

Söz konusu araştırma bir de iyi senaryoya ev sahipliği yapıyor… Araştırmaya göre, Kovid mutasyonlarının sürmesi ile virüsün daha az ciddi hastalığa neden olma potansiyeline sahip olması ‘uzun vadede gerçekçi bir olasılık’ olarak değerlendirildi.

Bu senaryo ile ilgili araştırmacılar ‘Başka bir deyişle, bu virüs soğuk algınlığına neden olan diğer insan CoV’leri gibi olacak, ancak ağırlıklı olarak yaşlılarda veya klinik olarak savunmasız kişilerde çok daha az şiddetli hastalık olacak’ ifadelerine yer verdi.

Kaynak: Hürriyet

İngiltere’den ‘süper varyant’ uyarısı!

Yorumlar kapalı.