İmamoğlu: İBB geçmişte, OSB’ler ile diyalog kurmamış

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Anadolu Yakası Organize Sanayi Bölgesi'ni (OSB) ziyaret etti. Burada sanayicilerle bir araya gelen İmamoğlu, “İstanbul'daki sanayi ile ilgili tüm kurum ve kuruluşların içinde olduğu bir çalışmayla, ‘İstanbul Sanayi Vizyon Belgesi'ni ortaya koymak istiyoruz. Bu vizyon belgesi; bu şehrin var olan sanayisi yarınlarda nereye gidecek, ne olmalı, var olan sanayisi nasıl geliştirilmeli noktasında bir bakışı ortaya koyacak. Bunun altında hep beraber, hepimizin imzasının olmasını istiyoruz” dedi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Tuzla Aydınlı Mahallesi’nde bulunan Anadolu Yakası OSB’yi ziyaret ederek, OSB Başkanı Murat Çökmez, sanayici iş insanlarıyla bir araya geldi. OSB’lerin İstanbul ve yakın bölgesinde üretimin en önemli paydaşları olduğunu belirten İmamoğlu’nun konuşmasının satır başları şöyle:

“İNSANLARIN GERÇEKTEN ÇOK KIYMETLİ OLDUĞUNUN FARKINDA OLAN BİR YÖNETİMİZ”

Göreve geldiğimiz günden bu yana ‘Adil, yeşil ve yaratıcı bir şehir var olsun’ bakış açısıyla yola çıkmıştık. Bu anlamda İstanbul genelinde ortak aklı, liyakati ve şeffaflığı yönetimimizin her kademesinde hissettirmeye ve öne çıkarmaya gayret gösterdik. İstanbul’u hak ettiği yere taşıyabilmeyi, bu şehrin kıymetli insanlarıyla beraber başarabileceğimizin, insanların gerçekten çok kıymetli olduğunun farkında olan bir yönetimiz.

BİRİ KONUŞURKEN GÖRÜRSE NE OLUR DİYE BAKAN KURUMLARIMIZ VAR

Şehrin tüm paydaşlarıyla beraber bir strateji ortaya koyulmasına zemin oluşturmak amacıyla İstanbul Planlama Ajansı’nı (İPA) kurduk. Kurumlar arası olması gereken diyalogda dahi görüşmeme, konuşmama, hatta bundan tereddüt etme, hatta bundan biraz daha endişe etmek… Niye? Biri görür diye konuşurken ya da biri görürse acaba ne olur diye bakan kurumlarımız var ülkemizde. Ben, bunu canlı canlı yaşıyorum. Bunların altında siyasi kaygılar var. Ama daha öncesinde, kalıcı bir kurumsal yapının varlığının bu kenti rahatlatacağını ve bu kente büyük katkı sunacağını biliyordum. O anlamda da İPA’yı kurduk.

İBB GEÇMİŞTE OSB’LER İLE DİYALOG KURMAMIŞ

İBB geçmişte, OSB’ler ya da birçok kurum ve kuruluşla ‘yok’ denecek kadar az diyalog kurmuş. Bir talep üzerine kurulabilmiş ya da kurulamamış. Ya da bir iş havada kalmış. Bu anlamda bir hedef koyduk ve bu hedef doğrultusunda, İstanbul’daki sanayi ile ilgili tüm kurum ve kuruluşların içinde olduğu bir çalışmayla, ‘İstanbul Sanayi Vizyon Belgesi’ni ortaya koymak istiyoruz. Bu vizyon belgesi; bu şehrin var olan sanayisi yarınlarda nereye gidecek, ne olmalı, var olan sanayisi nasıl geliştirilmeli noktasında bir bakışı ortaya koyacak. Bunun altında hep beraber, hepimizin imzasının olmasını istiyoruz. İstanbul kenti adına sağlam bir belgeyi kamuoyuyla birlikte paylaşmak istiyoruz. Bu belgenin ekonomik, siyasal, çevresel koşullarda hem dünyamızda hem ülkemizde değişen koşullara ve beklentilere göre kendisini revize edebilen, yaşayan da bir belge olmasını istiyoruz.

BİR KİŞİ KARAR VERİYOR

Sektörün tüm paydaşlarıyla bir araya gelmek adına çalışmalar yürütüyoruz ortak akılla yol yürüyoruz. Yıllarını bu işe vermiş insanların, kurumların ve kuruluşların görüşleri önemli. Hoş şimdi çoğu planlama, teknik insanlarla da yapılmıyor. Bir kişi karar veriyor. ‘Şuraya şunu yapalım, buraya bunu yapalım’ diyor. O da ayrı bir mesele ama bu planlamaların sağlıklı bir menzile yürümeyeceğini hepimiz biliyoruz. O bakımdan özellikle sanayi sektör temsilcilerinden elde ettiğimiz bilgiler ışığında yol alıyoruz.

3 ANA BAŞLIĞI ÖNE ÇIKARARAK BU VİZYON BELGEMİZDE ÇALIŞMAYA GAYRET EDECEĞİZ

Üç ana başlığı öne çıkararak bu vizyon belgemizde çalışmaya gayret edeceğiz. Bunlar ‘istihdam’, ‘geri dönüşüm’ ve iklim değişikliğiyle mücadelede çok önemli bir kavram haline gelen ‘Yeşil Mutabakat’. Biz, üretimde etkin olma hedefi ortaya koyarken eğer yeşil mutabakat başlığında geri kalır isek ve gerçekten büyük sıkıntılar çekersek, bu tümüyle, hep birlikte hepimizin beceriksizliği olur. O manada bu başlığa hep beraber çok sıkı bir çalışmayla, sanayimizin yani bizim can damarımızın, gerçek üretimin önünü tıkayan ya da tıkayacak tüm hususları bertaraf etme konusunda kararlı bir çalışmayı ortaya koymak zorundayız.

İSTANBUL’UN GELECEĞİNİ DÜŞÜNMEK, TÜRKİYE’Yİ DÜŞÜNMEK DEMEK

Devlet kurumlarının ve sanayi sektörünün bütüncül bir çalışma içinde olması gerekiyor. Marmara Bölgesi ve İstanbul bu kapsamda çok önemli. İstanbul’un geleceğini düşünmek demek, Türkiye’yi düşünmek demektir. İstanbul’un geleceğini yakın çevresiyle düşünmek demek, özellikle Trakya’yı, Marmaray’ı bir bütün halinde organize etmek demek, Türkiye’yi organize etmek demektir. Eğer Türkiye’ye bütüncül, sağlıklı bakamaz isek bunun göç, sosyal politikalar, yoksulluk, vahşi şehirleşmelerin ortaya koyduğu birtakım ne yazık ki çirkinleşen yapılaşmalar, şehirleşmeler hepimizin hayat damarlarını tıkayacaktır. Türkiye’nin 10’da 1’i bir coğrafyada, neredeyse Türkiye’nin 3’te 1’i nüfusunu yığmaya çalışıyoruz ve neredeyse ticaretin, sanayinin yüzde 60-65’ini bir bölgeye sıkıştırmaya, tıkıştırmaya çalışıyoruz. Bu bölgede ortaya konacak olan sağlıklı bir strateji, aynı zamanda ülkeye, Türkiye’nin geneline yansıyacak. Emin olunuz ki bu strateji sadece bizi, ülkemizi olumlu etkilemeyecek, çevremize olan yakın bölgelere olan etkisi de aynı derecede yüksek olacaktır.”

 

İmamoğlu: İBB geçmişte, OSB’ler ile diyalog kurmamış

Yorumlar kapalı.