İklim değişikliği deniz canlılarının sayısını yarı yarıya düşürdü

Küresel ısınma, ekosistemleri her geçen gün biraz daha yok oluşa sürüklemeye devam ediyor. Avustralyalı ve Yeni Zelandalı bilim insanları tarafından yapılan yeni bir çalışma, tropikal deniz bölgelerinde yaşayan canlı türü sayısının, 2010'a kadar olan 40 yıl içinde yaklaşık yarı yarıya azaldığını ortaya koydu. Bu dönemde deniz yüzeyi sıcaklıkları ise 0,2 santigrat derece yükseldi. Bununla birlikte araştırmacılar iklim değişikliğinin özellikle mercanlar gibi göç etme imkanı olmayan türleri ciddi bir şekilde tehdit ettiğini açıkladı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Karayiplerde sıcaklıklar yükseldikçe, Küba’yı çevreleyen altın, yeşil ve mavi renkli mercan kolonileri yerini soluk beyaz bir görünüme bırakıyor. Tropikal balıkların renkli çizgileri daha az parlıyor, ıstakozlar sessizleşiyor.

Küba’nın deniz yaşamı aşırı avlanma ve kirlilikten muzdarip olsa da, iklim değişikliğine bağlı olarak suların ısınmasının hem adanın açıklarında hem de küresel ölçekte büyük zarara neden olduğuna dair kanıtlar her geçen gün artıyor.

CANLI TÜRLERİNİN SAYISINDAKİ DRAMATİK DÜŞÜŞ İLE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ARASINDA GÜÇLÜ BİR  BAĞLANTI VAR

Proceedings of the National Academy of Science (PNAS) adlı bilimsel dergide yayınlanan yeni bir çalışma, deniz canlılarının sayısının azalması ile ile yükselen sıcaklıklar arasında güçlü bir bağlantı buldu.

“GÖZ AÇIP KAPAYINCAYA KADAR YOK OLDULAR”

Geçmiş araştırmalar okyanus ısınmasının bazı canlı türlerini daha soğuk sulara göç etmeye zorladığını göstermiş olsa da, yeni çalışma bu etkiyi daha geniş bir şekilde analiz ediyor. Araştırmacılar,  bu kapsamda balıklar, yumuşakçalar, kuşlar ve mercanların da dahil olduğu 48 bin 661 deniz türü hakkında 1955’ten beri toplanan verileri inceledi.

Bilim insanları kullandıkları veri setinin mercanlar ve süngerler gibi tüm adlandırılmış açık deniz ve deniz dibinde yaşayan türlerinin yüzde 20’sinin temsili bir örneği olduğunu söyledi.

İklim değişikliği deniz canlılarının sayısını yarı yarıya düşürdü

MERCANLARIN GÖÇ ETMESİ MÜMKÜN DEĞİL

Araştırmaya göre, tropik bölgelerde deniz tabanına bağlı türlerin sayısı bir şekilde sabit kaldı.

Diğer taraftan çalışmanın yazarları, göç edebilen bazı hayvan türlerinin kısmen sabit kalmayı başladığını ancak, mercanlar gibi sabit türler için bu durumun mümkün olmadığını vurguladı.

CANLI TÜRLERİ YARI YARIYA AZALDI

Bilim insanları, dünya genelinde yer alan tropikal deniz bölgelerinde, açık su türlerinin toplam sayısının 2010’a kadar olan 40 yıl içinde yaklaşık yarı yarıya azaldığını ortaya koydu.  Bu süre zarfında, aynı bölgelerdeki deniz yüzeyi sıcaklıkları yaklaşık 0,2 santigrat derece yükseldi.

Goethe Üniversitesi’nde biyocoğrafyacı olan çalışmanın ortak yazarı Chhaya Chaudhary, “İklim değişikliği, suların daha hızlı ısındığı Kuzey Yarımküre’de değişimleri daha belirgin hale getirerek, halihazırda deniz türlerinin çeşitliliğinin dağılımını etkiliyor” dedi.

MERCANLARIN YOK OLUŞUNUN BALIKÇILIK VE TURİZM ÜZERİNDE YIKICI ETKİLERİ OLABİLİR

Balıkların ve balina gibi memeli türlerin  ılıman sulara kayması, geride bıraktıkları mercan ekosistemlerini ve bunlara dayanan balıkçılık ve turizm endüstrilerini tahrip edebilir. Duke Üniversitesi’nde çalışmaya dahil olmayan bir koruma bilimcisi olan Stuart Pimm, bu tür değişikliklerin “gezegendeki en savunmasız insan topluluklarından bazıları üzerinde gerçekten büyük bir etkisi olabilir” dedi.

İklim değişikliği deniz canlılarının sayısını yarı yarıya düşürdü

Yorumlar kapalı.